Нашествие от дървеници в БДЖ. Оттам признават, че гаранция за пълното им унищожение няма

Пътници съгласни на увеличение в цените на билетите, стига да има подобрение в качеството на услугата

OFFNews 24 октомври 2022 в 11:34 10260 0

Дървеници по човешка длан

Снимка Архив

Дървеници по човешка длан

Пътници на "Български държавни железници" сигнализират за лоша хигиена и нашествие на дървеници във влаковите композиции, предаде bTV.

Директорът на отдел "Продажби и обслужване" в БДЖ Ивайло Георгиев обясни, че всички композиции в движение се почистват и дезинфекцират по график преди да тръгнат на път. Основно почистване се извършва на 28 дни. Според експерти дървениците не са опасни и не пренасят болести и всъщност в купетата на влаковете ги внасят пътниците:

"Дървениците са във влакове внесени с багаж от пътниците или с дрехи, нормално е, те са пряко свързани с хората. Ухапването предизвиква подуване върху кожата, сърбеж в някои случаи, някои хора дори не го усещат", обясни ентимологът доц. Николай Симов.

Той уточни, че борбата с нашествието на тези насекоми може да бъде изключително сложна, а гаранция за пълното им унищожаване няма. Пътници от цялата страна ежедневно ползват БДЖ като един от най-евтините варианти за транспорт.

"Аз наскоро изпращах мой познат и когато си качи багажа, вътре беше мръсно, мирише лошо, а като седнеш на седалките - се цапаш. Може би повечето хора не ползват тоалетната. Мръсно е", разказва потърпевша пред bTV.

Някои от пътниците дори са съгласни да плащат повече, стига да се подобри качеството на услугата: "Има нужда от по-честа поддръжка от гледна точка на хигиена и повече контрол върху самите пътници. Може би, ако трябва дори, да има по-високи цени на билетите, за да има по-добро качество и сигурност, особено в нощните влакове", смята друга пътничка.

Още през 2016 г. OFFNews получи сигнал за дървеници в БДЖ. Тогава Надежда Кръстева разказа за кошмарното си нощно пътуване в българската железница, по време на което е била полазена от десетки вредители. 

Впоследствие от БДЖ изпратиха официалната си позиция по случая до редакцията, в която признаха, че нашествието от дървеници е масово и обявиха, че са сключили договор с фирма за обезпаразитяване: "Не става дума за единичен случай. Имаме много сигнали за такъв проблем през последната година", написаха тогава от БДЖ.

Ако съдим по изказването им, явно битката с дървениците в БДЖ продължава от поне 6 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews