НАСА ще изпробва "летяща чиния"

Ивайло Анев 28 юни 2014 в 11:27 2916 0

Апаратът Low-Density Supersonic Decelerator е тест за технология, която ще бъде ползвана за мисия до Марс.

Американската агенция за космически изследвания /НАСА/ е планирала изпробването на приличащ на "летяща чиния" апарат, който има нова технология за приземяване на Марс.

Корабът, наречен Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD), прилича на нещо средно между летяща чиния и голяма поничка. Тестовият полет ще бъде първото изпитание, при което инженерите ще експериментират с апарата в условия, близки до онези, за които е проектиран.

„Чинията“ ще бъде издигната от хелиев балон на височина 36 км, която е над 3 пъти по-голяма от височината, на която летят гражданските самолети. След като бъде качен там, корабът ще бъде пуснат от балона и ако всичко върви по план четири ракетни двигателя ще се задействат и ще стабилизират жироскопично „чинията“.

След това ракетен двигател ще го издигне още по-високо, на края на стратосферата. Инженерите очакват да бъде достигната скорост Мах 4 (4 пъти скоростта на звука), когато чинията се издигне на 55 км, като в тази точка ще бъдат задействани новоразработените атмосферни спирачни системи.

„Нашата цел е да постигнем височина и скорост, които симулират типа средата, с която една от нашите машини ще се сблъска, когато лети в марсианската атмосфера“, каза инженерът от НАСА Ян Кларк.

Инженерите предвиждат да ползват експерименталните технологии за намаляване на скоростта на LDSD в бъдещ космически кораб, който ще пътува до Марс и други планети. Корабът ще трябва да може бързо да намалява скоростта след като навлезе в атмосферата, за да не се разбие на повърхността.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !