Най-голямата математическа олимпиада в света ще се проведе в България

OFFNews 20 юли 2018 в 12:46 4891 0

Американският университет в България (АУБ) ще бъде домакин на най-голямата математическа олимпиада за студенти в света. Събитието се организира от University College London в сътрудничество с АУБ.

Олимпиадата ще се проведе за 11-и път в АУБ. Предстоящото ѝ издание започва на 22 юли и ще завърши на 28-и.

Тази година в състезанието ще се включат повече от 400 математици от над 164 университета от 55 страни, сред които САЩ, Франция, Германия, Китай, Бразилия, Русия, Индонезия, Гърция, Коста Рика. Броят на наградите надхвърля 100. Част от тях са осигурени от Wolfram Research, Springer, Maple Soft, Princeton University Press и Jane Street.

В състезанието имат право да се включат студенти до 23 г. от I до IV курс вкл. Участието е индивидуално. Конкурсните задачи са от областите алгебра, математически анализ, геометрия и комбинаторика. Олимпиадата ще се проведе в два кръга, като задачите ще бъдат определени непосредствено преди началото ѝ. Работният език е английски.

"Вече повече от десетилетие си сътрудничим много успешно с University College London, като осигуряваме най-високи стандарти за провеждане на това голямо математическо състезание. Водещата ни идея е да насърчаваме младите умове, както и да подпомагаме контактите между тях, а и между университетите, които те представляват. Една от силните страни на обучението в АУБ са именно богатите възможности за обмен на студенти, а домакинството на прояви от ранга на световната математическа олимпиада подпомага този процес, сподели президентът на АУБ д-р Стивън Съливан.

АУБ е основан през 1991 г. със съдействието на правителството на Република България и правителството на САЩ с цел да образова граждани, способни да посрещнат предизвикателствата на прехода в Югоизточна Европа и да изградят общества, формирани върху принципите на демокрация, частната стопанска инициатива, гражданската отговорност и толерантност към различните култури. Когато отваря врати на 30 септември 1991 г., АУБ посреща първия си випуск от 208 студенти, които в по-голямата си част са българи. Днес студентите на АУБ са общност от 1000 млади хора, идващи от над 40 държави. Две дипломи – от САЩ и България, интердисциплинарно обучение и разнообразие от академични програми са част от предимствата на АУБ. Университетът заема водещи позиции в рейтинги по успех на възпитаниците с 99,8% от завършилите студенти, които започват работа или продължават обучението си в магистърски или докторски програми след дипломирането. АУБ заема водещи позиции в рейтинговата система на Министерство на образованието и науката за седма поредна година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови