Над 75 000 деца и родители ще получат подкрепа по проект на МОН

OFFNews 16 февруари 2024 в 11:19 828 1

Деца

Снимка GettyImages

Над 75 000 родители и деца в градини и яслени групи ще получат подкрепа по проект "Силен старт", реализиран от Министерството на образованието и науката и финансиран по европейската програма "Образование". Той стартира днес и е подписан от министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и проф. Георги Вайсилов, изпълнителен директор на ИА "Програма за образование".

"Уверен съм, че благодарение на дейностите по проекта, децата наистина ще получат силен старт в живота. Много важно е, че в тях са включени и яслените групи. Тази мащабна подкрепа със сигурност ще даде отпечатък върху качеството на българското образование", каза министър Цоков.

Той добави, че една от основните цели на проекта е да се разгърне потенциалът в предучилищното образование чрез подкрепа за личното развитие с оглед по-успешна социална реализация. 

"Този проект допълва грижата за ранно детско образование и надгражда добрите практики и натрупания опит от успешното изпълнение на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж", посочи проф. Вайсилов.

По думите му политиката за приобщаващото образование в ранна детска възраст се допълва и с инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост, като предстои да бъдат изградени осем нови детски гради в София и да бъдат модернизирани 49 детски градини в цялата страна.

Дейностите в подкрепа на децата и техните семейства ще се реализират в продължение на пет години, като през този период във висококачественото образование и грижи в ранна детска възраст ще бъдат инвестирани над 105 млн. лв. Средствата са от Европейския социален фонд и националния бюджет.

По проект "Силен старт" ще се предоставя допълнителна подкрепа за личностно развитие на деца със СОП, такива в риск, с хронични заболявания и изявени дарби за трайното приобщаване в предучилищното образование. За целта детските градини могат да наемат психолози, логопеди и ресурсни учители. Чрез финансирането на тази дейност ще се подобрят възможностите за осъществяване индивидуална и групова работа за психо-социална рехабилитация, както за подкрепа на развитие на интересите и способностите на децата с изявени дарби.

На фокус ще бъде също и достъпът и трайното приобщаване на деца в предучилищното образование, за да се намали броят на отпаднали от образователната система. Още на ниво градина или ясла децата ще бъдат включвани в допълнителни обучения, занимания по интереси, спортни занимания, дейности, свързани с опазване на природата и др.

Чрез различни инициативи и мероприятия родители ще бъдат активно включвани в процеса на предучилищно образование и в живота на образователната институция. Интензивното взаимодействие с родителите ще се реализира на ниво детска градина и яслени групи и на ниво училище с групи за задължително предучилищно образование с цел формиране на положителни нагласи към образованието и към пълноценното участие на децата в образователния процес.

Предвидени са и обучения на над 3 500 педагогически и непедагогически специалисти (медиатори и социални работници), които предоставят експертно-методическа помощ по дейностите за личностно развитие.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-2175

1

IvanGrozn

16.02 2024 в 11:41

Що не покажете истинската снимка да се види за какви деца става въпрос и за техните невръстни родители, които не знаят що е контрацепция. За да се реши този проблем трябва да се махнат децата от гетата!
 
X

Да помогнем на украинските деца!