Над 35 000 студенти вземат евростипендии

OFFNews 07 декември 2011 в 13:27 2555 0

За европейските стипендии и награди класирането е единствено по успех.
За европейските стипендии и награди класирането е единствено по успех.

Над 35 000 студенти ще получат европейски стипендии и награди през академичната 2011/2012 година. Те са финансирани по проект "Студентски стипендии и награди" на Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Кампанията по кандидатстване за зимния семестър започва на 12 декември, а студентите могат да подават формуляри от 15 януари 2012 година. Класирането ще бъде публикувано на 7 февруари, обяви д-р Мария Фъртунова, директор дирекция "Висше образование" в Министерството на образованието, младежта и науката.

За стипендиите могат да кандидатстват само студенти редовно обучение от всички акредитирани държавни и частни 51 висши училища. Класирането е по успех от двата семестъра на предходната година (2010/2011). Прави се по специалности. Общата сума се разпределя по университети. За всеки има квота - до 8% от студентите могат да вземат стипендия или награда.

Европейските стипендии и награди се дават независимо от държавните стипендии, т.е. за тях могат да кандидатстват както студенти, които получават държавна стипендия, така и учащи, които не са били класирани за такава. Студентите могат да кандидатстват и за европейска стипендия, и за европейски награди.

Месечният размер на европейската стипендия е 120 лева. Изплаща се 5 месеца, колкото е продължителността на семестъра. Общата сума - 600 лева, се изплаща накуп. От МОМН заявиха пред OFFNews, че това ще се случи през март 2012 година.

Миналата академична година имаше драстично забавяне при изплащането - парите бяха преведени от МОМН по университетите на 5 август 2011 година и за двата семестъра (зимен и летен).

Първокурсниците и студентите в магистърска степен, които в началото на обучението си се водят I курс,  могат да кандидатстват за награда или стипендия от втория, летен, семестър. Те се класират на базата на средния си успех от първия семестър.

Наградите по проект "Студентски стипендии и награди" са еднократни за семестъра и са в размер на 200 лева. Могат да ги получат до 10% от студентите в дадено висше училище.

За тях не могат да кандидатстват студентите в три професионални направления: "Право", "Спорт", "Военно дело и национална сигурност". За награди се класират студенти, участвали в научни, изследователски или практически разработки или участие в художествено-творчески дейности, пише в указанията на проекта. Класирането за награди се извършва по успеха на студентите само от предходния семестър, независимо от курса на студента. За всеки семестър се кандидатства поотделно и при наградите, и при стипендиите. Кандидатите попълват електронен формуляр, който могат да изтеглят от сайта на проекта.  Попълнените формуляри се подават в съответното висше училище, откъдето извършват класирането по специалности. Отделно от парите за евростипендии и награди догодина в проектобюджета са предвидени 30 млн. лева за държавни стипендии.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!