Над 3000 мълнии паднаха за час в България. Порой наводни Стара Загора и Карлово (видео)

OFFNews 24 август 2022 в 08:03 5006 1

Светкавици над Стара Загора

Снимка Филип Георгиев/Meteo Balkans

Светкавици над Стара Загора

Мощен буреносен фронт е преминал над България през изминалите часове. Само в рамките на един час са паднали около 3000 мълнии, съобщава Нова тв. Бурите са се придвижили на запад-северозапад по цялата територия на страната с поройни валежи, силен вятър и градушки.

Снощи около 21 ч се разрази силна буря с гръмотевици и светкавици в Стара Загора. Продължилият повече от два часа порой превърна улици на града в реки, особено в по-ниските му части. Голяма част от него и околни села останаха без ток. Хора сигнализираха за наводнени магазини и мазета. Автомобили бяха затиснати от паднали дървета, съобщава БНР.

Петима души са били евакуирани, съобщи директорът на Регионалната дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ Стоян Колев пред БТА. Не е имало пряка опасност за живота им, но са потърсили помощ.

В пожарната са постъпили около 60 обаждания за наводнения в града, основно в ниската част.

В момента се отводнява районът на жп гарата.

Очаква се днес да стане ясно какви са щетите.

Над Карлово също се изсипа нов пороен дъжд, започнал малко след 19 ч и продължил малко повече от час. Най-засегната е сградата на Професионалната гимназия по жп транспорт "Христо Смирненски", намираща се в подножието на спонтанния водосбор. Новите потоци вода практически са унищожили постигнатото по почистването от последния дъжд, сподели пред Радио Пловдив директорът на училището Стефан Филчев.

"Целият човешки ресурс на общината се включи в разчистването, както и 6 багера и 6 камиона. Само от единия мост на Стара река бяха извозени 60 камиона пясък, наноси и боклуци", каза пред БНР председателят на Общински съвет - Карлово Доньо Тодоров.

Гръмотевични бури имаше и в Хасково и Димитровград.

Видео от Стара Загора:

Източник: Meteo Balkans

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови