Набират експерти за Съвета, който ще бута паметници в София

OFFNews 28 август 2015 в 12:15 3571 3

Столична община набира експерти за художествения съвет, който ще се занимава с поставянето и премахването на паметници в София.

Публичната покана за предложения е публикувана днес на сайта на общината. 

Създаването на Експертно-художествен съвет бе гласувано от Столичния общински съвет в края на юни. Той ще се назначава по заповед на кмета Йорданка Фандъкова за срок от две години и в него ще могат да се предлагат членове на творчески организации и специалисти от различни области. Целта на измененията е да се създаде ред при поставянето на паметници, да се осъществява публичен контрол върху тях и да се актуализират наказанията за посегателства, обясни тогава шефът на комисията по култура Малина Едрева. 

На 23 август Административният съд в София отхвърли жалбите на проф. Валентин Старчев срещу решението на Столична община да демонтира паметника му "1300 години България" пред НДК. 

Предложения за членове на съвета могат да бъдат отправени в едномесечен срок от граждански организации, институции, научни и образователни структури, граждански инициативни комитети, клонове на международни организации и др., съобщават от "Московска" 33.

Търсят се изявени професионалисти в областта на историята, културологията, архитектурата, градоустройството, пластичните изкуства, изкуствознанието, туризма, социологията и др. със значителен професионален опит на местно, национално и международно ниво, които познават националните и местни нормативи за културата, културното наследство и управлението на публичната среда, както и Столична община.  

Предложенията - с мотивирано писмо от предлагащата организация, биография и дипломи на експерта, се приемат на адрес: София 1000, пл.”Славейков” № 4, eт.4, Дирекция „Култура”, Столична община (лице за контакт: Ивана Пасева - гл. експерт в дирекция „Култура”, тел. 02 986 22 78). 

Решение за състава на съвета ще бъде обявено три седмици след изтичане на срока. 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)