На среща с Фандъкова: Синдикатите искат и общинска Тристранка

OFFNews 28 октомври 2020 в 12:06 1785 1

Социалният диалог със синдикатите е важен и наша задача е той да продължи. Потвърждаваме изпълнението на тригодишното споразумение за увеличаване на заплатата на работещите в градския транспорт. 

Това заяви днес кметът на София Йорданка Фандъкова, която проведе среща с президентите на КНСБ Пламен Димитров и на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, съобщиха от СО. 

На срещата присъстваха и Екатерина Йорданова – председател на СТСБ, Иван Кирилов – председател на Федерация транспортни работници „Подкрепа“, заместник-кметовете на Столична община по финанси Дончо Барбалов и по транспорт Кристиян Кръстев, председателят на транспортната комисия към Столичен общински съвет Карлос Контрера. 

"Партньорството и активният социален диалог на ниво транспортни дружества и на ниво община са важни повече от всякога днес – посочи също Фандъкова. – Има действащи Колективни трудови договори във всички транспортни дружества. 

Постигнахме най-мащабното от десетилетия модернизиране на градския транспорт със закупуване на нови превозни средства и разширението на метрото. Това е важно както за работещите, така и за хората, които използват повече обществен транспорт в придвижването си. Успяхме да излезем и от кризата с недостиг на кадри в системата на градския транспорт и това стана благодарение на диалога и подписаното помежду ни споразумение", заяви също столичният кмет.

Продължава изпълнението на споразумението, прието през 2019 г., за увеличението на заплатите на работещите в градския транспорт от 1 март 2021 г. с 10%.  

На срещата бяха обсъдени и въпросите за важността на финансовата дисциплина от страна на всяко едно дружество, както и работа за привличане на средства в условия на криза. Дружествата трябва да проверят възможностите за привличане на допълнителни средства по програми на правителството като 20/80, така и по оперативните програми.

Продължава спазването на противоепидемичните мерки за дезинфекция на градския транспорт. С цел минимизиране на риска за водачите те няма да продават превозни документи. Възможностите гражданите да закупят превозни документи към настоящия момент са през пунктовете на "Център за градска мобилност", всички офиси на тото пунктове, офиси на „Български пощи“, както и в над 200 обекта на търговски партньори. Работи и онлайн приложението mpass https://sofia.mpass.bg/.  

По време на срещата президентът на КТ “Подкрепа” Димитър Манолов заяви, че трябва всички инициативи, независимо откъде идват, но касаещи организацията на градския транспорт, да бъдат обсъждани в съвета за социално сътрудничество. Относно предложението на Манолов, Контрера обяви, че ще бъде изготвен съответен текст в Правилника за работа на комисията по транспорт.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров бе категоричен, че няма поле за маневриране от договорените параметри в споразумението. Той повдигна въпроса за създаване на Общинския съвет за тристранно сътрудничество, който да обсъжда стратегически проекти и идеи. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2900

1

Руми Лазарова

28.10 2020 в 13:00

Жалки и смешни са шефовете (и тези зад тях) на двете казионни синдикални организации. Цялото им поведение от години говори за изгоди и угодничество на ОПГ ГЕР(БКП). Ще си платят за това. И днес се опитват да направят затваряне на кръстовище до бившия Партиен дом на БКП, но не им се получава.
А такива като това недоразумение Ваня Григорова ги правят за посмешище. Неграмотна, нагла, дори не знае колко не знае.
 
X

Елена, която върна наградата