Quantcast

МВР иска допълнително 33 млн. лв. за бежанци и пенсии

Юлиан Христов Последна промяна на 09 април 2014 в 12:01 3557 2

МВР ще поиска допълнителен трансфер от централния бюджет на близо 33 млн. лв. за изплащане на обезщетения за пенсионирани служители и за бежанци.

Това става ясно от два проекта на постановление, които ще влязат за обсъждане в Министерски съвет.

По годишните програми на Европейския бежански фонд за 2012 и 2013 г. МВР иска допълнително 5 305 072 лв. за национално съфинансиране.

Отделно 28 млн. лв. МВР ще трябва да получи за обезщетение на пенсионирани служители. Не е ясно за колко души са необходими парите, но по данни на синдикатите става въпрос за няколкостотин души.

Става въпрос за хора с прекратени служебни правоотношения поради достигане на условията за пенсиониране. Сред тях има и лица по трудово правоотношение, чиито длъжности са съкратени.

В момента право на пенсия в МВР имат служителите, достигнали минимум 27 години осигурителен стаж, от които 2/3 да са в системата на министерството. При изпълнението на това условие органът по назначаването има право по своя преценка да прекрати служебното правоотношение със служителя.

Предвидените в МВР съкращения трябва да приключат през юли, така че да се въведе съотношението работещи по основните дейности на министерството към работещи по неосновни 85 към 15. Към декември бяха предвидени до 10% съкращения, а до юли – още 5%. Тези съкращения касаят между 5000 и 7000 души.

В обосновката на вътрешния министър за исканите допълнителни средства за пенсиониране на служители е записано, че планираната реформа в МВР в срок от 3-4 години ще доведе до чувствително съкращаване на бюджетните разходи за текуща издръжка. "За реализирането на този план, през 2014 г. следва да бъде осигурен допълнителен ресурс за изплащане на дължими обезщетения по Закона за Министерството на вътрешните работи и Кодекса на труда на служители с прекратени правоотношения. Размерът на тези допълнителни финансови средства за 2014 г. ще бъде съизмерим с икономиите, които ще се реализират в средносрочен период (до 2018 г.)", пише в мотивите на постановлението.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2014 в 21:41

ТЕ ЗАВРИХА ПРЕДИ ГОДИНАдоста голям недостиг на парични средства .сега с тези 15 процентови съкраштения които уж бяха до края на м. март сега пък до юли хептен задлъжняха,като се има впредвид че в някой глаяни дирекции оште шишто не е пипнато .от единия край съкраштават от другия нашите момчета ги преназначават,за да ги запазят.

09.04 2014 в 17:47

Какви намалени бюджетни разходи,какви 5 лева,като искат 38 мил. лв. повече!Тези милиони за нищо ги нямат.Като правеха бюджета защо не ги предвидиха тези пари,незнаеха ли,че ще се пенсионират служители,нямаше ли вече бежанска вълна и т.н.И изобщо пълна профанщина,некадърност и крадливост на това управление,за къето ще плащаме ние!!!