Започват съкращения в МВР

OFFNews 06 декември 2013 в 08:18 5834 6

Сградата на МВР

Започват масовите съкращения на администрацията в МВР. Между 500 и 1000 души ще бъдат съкратени от системата до края на годината.

Това заяви в интервю за Дарик председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов.

За съкращения се заговори още през лятото, когато новото ръководство на ведомството, начело с министър Цветлин Йовчев, представи мерките, които са част от поредната реформа в сектор „Сигурност”.

По план броят на административните служители и поддържащия персонал в МВР до пролетта на следващата година трябва да бъде свит с 50%.

Основните опасения на синдикалната федерация са дали ще бъдат спазени критериите, на базата, на които ще се решава кой да бъде съкратен и дали процесът ще протече в прозрачни условия. Според председателя на синдикалната организация първи ще бъдат съкратени служителите на трудов договор.

За целта в началото на седмицата представители на синдикатите и вътрешният министър са подписали взаимно споразумение, което договаря условията, при които ще протичат съкращенията.

Валентин Попов обобщи и основните неща, за които ще следят синдикалистите.

„На първо място, когато става дума за лице, работещо по трудово правоотношение, не сме сигурни, че ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в Кодекса на труда. Второ, когато се извършват такива съкращения в тази работа да участват представители на синдикалните организации. Трето - да има наистина ясни критерии, по които ще се определя не глобална цифра, а примерно от двама служители, изпълняващи една и съща дейност, кой точно ще бъде съкратен. За да не се получи да бъде съкратен някой, който не е симпатичен просто на началника си, и да остане по-симпатичният, но по-калпавият работник. В момента може би в 18 или 19 от областните дирекции на МВР съкращенията на лица, работещи по трудово правоотношение ще бъдат масови по смисъла на Кодекса на труда, което означава над 10%”, обясни той.

Въпреки че официално потвърждение до момента от министерството няма, Попов заяви, че най-застрашени от съкращение към момента са служителите, които работят в МВР на трудови договори, а не по силата на Закона за държавния служител. По неофициални данни те са между 7000 и 8000 души.

„Изобщо не изключвам, даже според мен е напълно възможно, държавни служители, които са заети с дейности, неосновни за министерството, да бъдат също съкратени - те или длъжностите им, щатовете”, допълни Попов.

Той заяви още, че освен за прозрачност в процеса на съкращения, Синдикалната федерация на служителите в МВР ще настоява и за промяна в колективния трудов договор, посредством която, служителите, които ще изгубят работата си, ще получат по-високи от предвидените в закона обезщетения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови