Започват съкращения в МВР

OFFNews Последна промяна на 06 декември 2013 в 08:18 5193 6

Сградата на МВР

Започват масовите съкращения на администрацията в МВР. Между 500 и 1000 души ще бъдат съкратени от системата до края на годината.

Това заяви в интервю за Дарик председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов.

За съкращения се заговори още през лятото, когато новото ръководство на ведомството, начело с министър Цветлин Йовчев, представи мерките, които са част от поредната реформа в сектор „Сигурност”.

По план броят на административните служители и поддържащия персонал в МВР до пролетта на следващата година трябва да бъде свит с 50%.

Основните опасения на синдикалната федерация са дали ще бъдат спазени критериите, на базата, на които ще се решава кой да бъде съкратен и дали процесът ще протече в прозрачни условия. Според председателя на синдикалната организация първи ще бъдат съкратени служителите на трудов договор.

За целта в началото на седмицата представители на синдикатите и вътрешният министър са подписали взаимно споразумение, което договаря условията, при които ще протичат съкращенията.

Валентин Попов обобщи и основните неща, за които ще следят синдикалистите.

„На първо място, когато става дума за лице, работещо по трудово правоотношение, не сме сигурни, че ще бъдат спазени всички процедури, предвидени в Кодекса на труда. Второ, когато се извършват такива съкращения в тази работа да участват представители на синдикалните организации. Трето - да има наистина ясни критерии, по които ще се определя не глобална цифра, а примерно от двама служители, изпълняващи една и съща дейност, кой точно ще бъде съкратен. За да не се получи да бъде съкратен някой, който не е симпатичен просто на началника си, и да остане по-симпатичният, но по-калпавият работник. В момента може би в 18 или 19 от областните дирекции на МВР съкращенията на лица, работещи по трудово правоотношение ще бъдат масови по смисъла на Кодекса на труда, което означава над 10%”, обясни той.

Въпреки че официално потвърждение до момента от министерството няма, Попов заяви, че най-застрашени от съкращение към момента са служителите, които работят в МВР на трудови договори, а не по силата на Закона за държавния служител. По неофициални данни те са между 7000 и 8000 души.

„Изобщо не изключвам, даже според мен е напълно възможно, държавни служители, които са заети с дейности, неосновни за министерството, да бъдат също съкратени - те или длъжностите им, щатовете”, допълни Попов.

Той заяви още, че освен за прозрачност в процеса на съкращения, Синдикалната федерация на служителите в МВР ще настоява и за промяна в колективния трудов договор, посредством която, служителите, които ще изгубят работата си, ще получат по-високи от предвидените в закона обезщетения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.12 2013 в 18:22

Доколкото разбрах в статията се пише за съкращение на административните служители и поддържащ персонал в МВР а не на на самите полицаи ....

06.12 2013 в 14:15

Първо ще съкратят, после ще назначат.

06.12 2013 в 11:32

Амии трябва да ги съкратят поне Половината тези "Хрантутници", които не правят почти нищо и само тежат като непосилно бреме на "Плащащите данъци Граждани и Фирми" ...! Спомняте ли си Момчето от Варна което ги беше снимало, че спят в Патрулката по обяд .... и сега май "Безделниците" продължават да го .... съдят и преследват ....? Това им е работата и "Пазенето" на хората .... ДГЕ!

06.12 2013 в 11:25

Е*аси експертното правителство.

Да съкратят единственото нещо, което крепи властта им и репресира народа?

06.12 2013 в 11:04

Мъка, мъка червена мъка, като ви казвах че зелник няма за всички не вярвахте, щом им милиционерите го подкараха, значи положението е трагично, а като се почнат съкращения и в администрацията цЪрвените кокунделници ще вият на умряло.

06.12 2013 в 10:10

началото на края. властта няма пари да издържа репресивния си апарат, значи отива към падане.
50% от цивилните до пролетта означава поне 10 000 души.