МВР дължи 116 хил. лв. на пощите, полицаи разнасят писма

Юлиан Христов 14 октомври 2013 в 18:53 5629 3

Сградата на вътрешното министерство.
Сградата на вътрешното министерство.

 

Вече трети месец служители на МВР са принудени да изпълняват пощенски услуги, след като договорът на Министерството с „Български пощи“ АД изтече през лятото. До момента няма сключен нов договор и за това служителите на дирекция „Специална куриерска служба“, наред със секретната вътрешноведомствена поща, са принудени да носят и писма извън рамките на МВР.

Поради изтичане на срока на договора с „Български пощи“ АД договорните отношения са прекратени на 21 юли 2013 година, става ясно от отговор на МВР до OFFNews. От ведомството обясняват, че пощата, която е предназначена за адресати извън МВР се доставя от специализираната дирекция, „куриерски звена и др.“ Липсата на договор за пощенски услуги е натоварила работата на посочените звена, но въпреки това броят на куриерите под пагон остава непроменен.

От отговора на МВР става ясно, че предходното ръководство на министерството, не е заделило средства за изпълнението на договора и след изтичането му МВР „виси“ с малко повече от 116 хил. лв. за извършени пощенски услуги. Две са неплатените фактури - едната е на стойност 26 810 лв., а втората е частично платена, като остатъкът по нея е 89 254 лв.

МВР обаче не дължи неустойки и за момента икономисва от разходи за пощенски услуги.

Месец преди договорът с Пощите да изтече, вътрешният министър Цветлин Йовчев е открил обществена поръчка за избиране на изпълнител на пощенски услуги. Прогнозната стойност на договора, който МВР ще сключи, е 4,2 млн. лв. като парите са предвидени за три години.

В момента у нас 17 компании имат лиценз за оператори на услуги по Закона за пощенските услуги. Изискванията на МВР са операторът да се грижи за кореспонденцията от и до МВР в страната и чужбина, включително и за препоръчани или непрепоръчани пратки до 2 кг. и колети до 20 кг. За услугата изпълнителят ще трябва да се отчита с писмена справка всеки месец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!