МВнР: Не пътувайте за ЕС от трети страни

OFFNews Последна промяна на 23 юни 2020 в 14:16 1915 0

Заради продължаващите ограничения при пътуване от трети страни към държави на Европейския съюз българското външно министерство препоръчва на сънародниците ни, пътуващи от България към страни от ЕС и Шенгенското пространство, да не използват транзитни полети през трети страни, а директни линии в рамките на ЕС.

Дори властите на съответната трета страна да не са наложили ограничения за пътуване на български граждани, някои авиокомпании поставят допълнителни условия за доказване целта на пътуването през трети страни към страни от ЕС.

При възникнали трудности в такива ситуации ролята на дипломатическите и консулските ни представителства е ограничена, като сънародниците ни имат възможност да потърсят правата си пред авиокомпанията по съдебен път.

МВнР препоръчва на българите, планиращи пътуване, предварително да проверяват чрез дипломатическите и консулските ни представителства условията за транзит и граничен контрол през трети страни към държави от ЕС. Актуална информация за ограничителните мерки и граничния контрол в страните от Европа може да бъде открита в рубриката „Пътувам за..." на интернет-сайта на Министерството на външните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови