МОН плаща над 11 млн. лева за съкратени 4500 учители

OFFNews 08 август 2016 в 17:50 3131 0

Министерството на образованието и науката плаща 11,1 млн. лева за съкращаването и пенсионирането на 4500 учители. 

Това става ясно от проект за постановление, което трябва да бъде разгледано от Министерския съвет в края на август. 

МОН предлага към бюджета му да бъдат добавени 14 143 735 лева, които ще бъдат платени на общините за финансиране на "Оптимизация на училищната мрежа", "Осигуряване на съвременна образователна среда" и "Без свободен час в училище".

Парите са за сметка на бюджетната програма "Осигуряване на качеството в системата на предучилищното и училищно образование" за 2016 г.

Най-голям дял от тези средства - 11,1 млн. лева отиват за оптимизация на вътрешната структура на училищата и детските градини, с които ще бъдат изплатени обезщетенията по Кодекса на труда за май и юни.

2 342 908 лв. ще отидат за обезпечаване на училищата с уреди, прибори, пособия, стъклария, реактиви и други консумативи, необходими за провеждане на практически дейности по учебния предмет "Човекът и природата" в V-ти клас, а 677 984 лв. МОН ще плати за заместване на отсъстващи от работа учители в периода ноември 2015 г. – февруари 2016 г.

След като стана ясно, че МОН ще съкрати и пенсионира 4500 учители, в края на миналата седмица Агенцията по заетостта изнесе данни, според които спешно се търсят 1400 учители, само месец преди започването на новата учебна година. Миналата година през юли свободните места за учители са били 835. 

Според анализи на министерството в следващите години трябва да бъдат пенсионирани още 45 000 учители. 

От ведомството обаче обявиха, че няма недостиг на учители преди началото на учебната година. 

През юли и август традиционно се търсят най-много учители в училищата или детските градини. Това е времето, в което трябва да се осигури кадрово системата. Обикновено никога учебната година не започва без учители. Не считам, че тази година повече са свободните работни места от всяка предходна, коментира зам.-министърът на образованието Диян Стаматов, цитиран от БНР. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!