МОН отказа компромис за евростипендиите, но предложи компенсации

Увеличават възнагражденията на студентите до 150 лв.

Катя Димитрова 02 юни 2016 в 15:40 3039 0

Снимка БГНЕС, архив

Министерството на образованието и науката отказва да промени условията за кандидатстване за европейски стипендии и вместо това предлага компенсации на студентите. Това стана ясно след среща между вицепремиера Меглена Кунева и студенти в МОН днес.

Условията предизвикаха напрежение, след като се разбра, че не всички студенти ще имат право да кандидатстват за евростипендии, а само тези, които учат в т. нар. приоритетни за държавата професионални направления. Такива не са например право и медицина. Те обаче са заложени в проекта по новата оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" и няма как да бъдат променени.

За сметка на това, размерът на държавните стипендии ще се увеличи и за тях ще може да се кандидатства само на база успех, отпада критерият "доход", обяви днес вицепремиерът Кунева. Промяната ще влезе в сила от следващата учебна година.

Стипендиите за сираци, студентки с дете и други уязвими групи се запазват.

Вдига се минималният и максимален праг на стипендиите. Те ще са от 70 до 150 лева. Сега са от 50 до 120 лева.

От 200 лв. на 300 лв. се увеличава и размерът на наградите за постижения.

За целта целевия бюджет на висшите учебни заведения ще бъде увеличен с 20% или близо 3 млн. лв. повече. Тези харчове държавата ще покрие с вътрешния резерв на системата, а по нататък с увеличението на националния бюджет за догодина.

Ще бъде променен и начинът на изплащане - стипендиите няма да се изплащат накуп, а за всеки предходен месец до 5-о число.

На брифинга стана ясно още, че срещите между просветния министър и студентските съвети ще продължат през октомври, когато ще бъде обсъдено увеличение на парите за стипендии с още 10 на сто.

За спирането на европейските стипендии за някои специалности се разбра в средата на месец май. Само студентите в приоритетните професионални направления, определени от Министерския съвет, получиха правото да кандидатстват за европейски стипендии за успех по проекта, финансиран по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови