МОН обяви, че няма грешки в матурата по английски език

OFFNews Последна промяна на 27 май 2019 в 18:43 3147 1

Министерството на образованието и науката обяви, че е направена консултация със специалисти и в матурата по английски език няма грешки.

Хиляди зрелостници се възмутиха от държавния зрелостен изпит по английски език, в която според тях има  „неточности, двусмислици и граматични грешки”. Над 7500 души се включиха в подписка с искане за ревизия на изпита. 

От МОН уверяват, че в изпитния материал няма допуснати правописни и граматически грешки, а всички използвани текстове са оригинални и създадени на книжовен език. 

Ето и цялата позиция на МОН:

Във връзка с проведения държавен зрелостен изпит по английски език, като предмет по избор, МОН потърси независимо мнение от специалисти, неучаствали в изготвянето на изпитния материал.

След детайлната проверка на теста беше установено, че няма сгрешени въпроси, а материалът е ориентиран към ниво B2 от Общата европейска езикова рамка и съизмерим с трудността на останалите изпити по чужди езици. Становището на експертите е, че няма допуснати правописни и граматически грешки в изпитния материал.

Всички текстове са оригинални, създадени на книжовен език, засягат широко тиражирани в медиите съвременни или универсални теми и не изискват специализирана подготовка в определена област.

Прави впечатление, че получените сигнали в МОН засягат различни въпроси и няма такива, които да се повтарят във всички жалби. Ясно става още, че най-трудни за зрелостниците са се оказали текстовете за слушане и за четене с разбиране. Коректно е да припомним, че противно на наложилото се очакване, за да проявят тези умения, от зрелостниците се изисква не просто да открият в текста точно възпроизвеждане на питането, а да докажат разбиране в контекст, познаване на синоними и езикови конструкции. Точно тези компетентности са ключови и необходими и показват езикова грамотност.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

Дияна Атанасова

27.05 2019 в 20:05

Според предишната статия от вчера, днес щеше да се разбере дали на въпрос 48 ще бъдат признати два отговора - А и D. Има ли информация относно това?