МОН блъфира за различните тестове на матурата

Александра Маркарян 19 май 2016 в 08:34 6963 4

Диян Стаматов

Снимка БГНЕС

Диян Стаматов

Министерството на образованието и науката блъфира с твърдението, че има готовност задачите в теста на матурата да бъдат разбъркани така, че във всяка изпитна зала да няма два еднакви варианта.

Твърдението направи заместник-министърът на образованието Диян Стаматов на пресконференция в МОН на 16 май и обясни, че целта на мярката е спиране на преписването и възможността за диктуване по телефона на верните отговори.

Първата задължителна матура - по български език и литература - се проведе вчера. След края ù репортер на OFFNews попита експерта по литература Милена Иванова дали мярката с разбъркването на задачите от теста е била приложена. Иванова отказа да отговори. След 15 ч. МОН публикува верните отговори от теста. Видя се, че вариантът за отговори е един, тоест срещу въпрос №1 има само един вариант за верен отговор (напр. въпрос 1, верен отговор А).

Днес зам.-министър Стаматов също отказа да отговори на въпроса дали са били разбърквани въпроси в теста. Той отложи отговора си за 31 май с мотива, че тогава приключва провеждането и на последните матури. "Влизаме в технология, която не бива да дискутираме", каза Стаматов пред Нова тв.

Истината е, че технологията, която МОН използва за проверката на тестовете (в частта с въпросите със затворени отговори) се извършва от машина, а не от човек. На въпросната машина предварително се задават отговорите. Разбъркване на въпросите би означавало, че машината ще отчете верни отговори като грешни.

Тази сутрин, след поредна реплика от водещата на сутрешния блок на Нова тв Ани Цолова, че щом има един вариант за подредба на отговорите, значи и въпросите са били подредени по един и същи начин във всички тестове, но МОН все пак им готовност да разбърка въпросите, отговорът на зам.-министъра беше: "Така е, да, разбира се".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

4

мнение от IP

19.05 2016 в 11:07

Кой ти гледа... Да се послъгва в България е прието и на по-високо ниво от заместник-министър. Ама ние сме се научили да не се хващаме. Някои от нас.

13709

3

Маргарит

19.05 2016 в 10:27

"Влизаме в технология, която не бива да дискутираме"

Другаря Стаматов е закърмен здраво с нищоговор.
Как се влиза в тази технология, тя розова ли е на цвят, има ли мирис, има ли първа и втора класа, та да седнем по-напред?

Поредният калин(б.а. мъжка калинка), който се прави на интересен от висотата на поста, на който е кацнал.
Прилича ми ужасно на фатмака в казармата, който беше всичко за всички под него и нищо за всички над него.

13056

2

Какавидков

19.05 2016 в 09:41

Странна работа. Защо само в България хора на всички нива се занимават с един проблем отдавна решен в другите европейски страни?

77927

1

El Commandante

19.05 2016 в 08:45

Снимката кефи!

Я да видим, КЪДЕ сте си скрили пищовчетата, вашто мами!