"Младост" иска мораториум върху строителството в квартала

OFFNews 11 септември 2016 в 08:25 8510 1

Снимка БГНЕС

Жителите на столичния квартал "Младост" свикват местен референдум за мораториум на строителството в зелени площи.

Темата на допитването е налагането на мораториум на строителството в зелени площи, паркове, детски площадки и междублокови пространства в район „Младост”. Основна цел на исканите промени е гарантиране на запазването на всички съществуващи зелени площи и паркове.

Протестите в район "Младост" срещу застрояването на зелени площи и детски площадки доведоха до оставката на районния кмет Цвета Авджиева през август. На пресконференция днес ще бъде обявено стартирането на процедура по свикване на местен референдум в район "Младост"- София.

Недоволството на хората от столичния квартал започна заради плана да се строи блок върху площадка в „Младост” 1. После се оказа, че същата съдба е отредена и за много други междублокови пространства.

В средата на август кметът на района Цвета Авджиева подаде оставка, след като от ГЕРБ свалиха политическото си доверие от нея. Въпреки това протестите не спират, а хората от района са категорични, че оставката реално нищо не решава на този етап. Те искат да си запазят зелените площи и детските градини. Жителите са внесли и жалба до административния съд, с която обжалват разрешението за строеж на тяхната полянка. Столичният общински съвет избра с тайно гласуване Деница Николова за временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост” след оставката на Авджиева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови