Минаването към лятно часово време увеличава инфарктите

OFFNews 30 март 2015 в 08:57 4936 5

С между 10 и 12% се увеличават инфарктите в първите 2-3 дни след преминаването на лятното часово време.

Това обяви кардиологът доц. Сотир Марчев в интервю за Нова телевизия.

Според него изследванията в САЩ показали и по-голям негативен ефект върху кардиосистемите на хората при преместване на часовниците с час напред. Ръстът на инфарктите при смяната на времето в САЩ е двоен от този в ЕС - 25%.

Доц. Марчев обясни, че един от аргументите на ЕС за това лятното часове време да остане е, че броят на сърдечните удари или на автомобилните инциденти по това време на годината е по-нисък. "Катастрофите са по-малко, защото караме на по-светло", уточни той.

През първите дни след смяната на времето обаче хората се нагаждат за новия си биологичен график и това е добре за някои икономики.

Кардиологът уточни, че наесен инфарктите намаляват, защото хората спят един час повече.

"Ето, вижте от новините вчера - имаме двама загинали на пътя, двама в катастрофата и на изхода от Русе за София и още един човек - тоест, говорим за 5 жертви, които имаме първите часове след въвеждането на лятно часово време и между това има директна връзка”, допълни той.

Според доц. Марчев хората трябва да вземат превантивни мерки за подобни тежки дни, особено понеделниците след преминаване на лятно време.

"Интелигентният човек трябва да знае колко му е кръвното, пулса и теглото. Ако той получи болка като стягане, изпотяване, гадене, чувство за повръщане, да не се качва на волана, а по-добре да отиде на лекар или да си остане вкъщи", коментира още лекарят.

Няма лошо и хората тези дни да не се пренатоварват и да намират време за почивка, посъветва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови