Милионерът бедняк от Кърджали

ОFFNews Последна промяна на 03 април 2014 в 11:33 26921 7

Петър Косев

Снимка bTV

Петър Косев

Милионер от Кърджали, натрупал богатството си с търговия с дрехи след падането на комунизма, губи състоянието си за една нощ. Богатството му от 16 милиона буквално се стопява и днес той има в джоба си 68 стотинки.

Историята си 58-годишният Петър Косев - един от първите милионери на демокрацията - разказа пред bTV.

"Не е страшно да си много беден, страшно е да няма справедливост", казва днес мъжът, който живее без ток в малък общински имот.

Петър Косев започва бизнеса си през 1989 г. с дамска мода със спестяванията си от 636 лв. „Купих 4 метра и 27 сантиметра плат. Като ушиха роклите и ги дадох в дамска мода, докато се прибера в комплекс „Тракия”, бяха продадени. И от реализацията на продажбата купих 11 метра и 67 сантиметра плат. 1989 г. септември месец вече имах 650 000 лв. През 1990 г. бях доайен и участвах на международния панаир в Пловдив със собствена палата. 1990 г. вече бях направил около 3 милиона и кусур чисти пари”, разказва предприемачът.

Търговията процъфтява, гладът за нови и модерни дрехи сред жените изглежда е голям. Печалбата си бизнесменът инвестира в бившата общинска фирма за търговия на едро, която тогава притежава почти всички магазини в Кърджали.  Последвалата приватизация го срива. Твърди, че са го "ударили", защото станал много влиятелен.

„От там е дошло опасението, че, видите ли, аз ще казвам кой ще е кмет или еди кой си каква длъжност да заема. Пък мен това не ме интересуваше. Аз съм един пример какво не трябва да правиш - да не се предоверяваш. Все пак, когато стъпваш в един район, да знаеш, че има пясък отдолу и трябва да знаеш коя група или коя част от група ще ти подложи пясъка отдолу и ще потънеш”, коментира Петър. Убеден е, че зад фалита му стои човек с протекциите на бивш главен прокурор.

"Аз имах голям капацитет, търгувал съм с 9 държави. Всъщност да си бизнесмен, не е лесна работа. И много е трагично тези, които влагат, тези, които искат да направят добрини, да бъдат унизявани”, казва Косев.

Днес животът му се побира в една стая, пълна с чували с непродадени стари дрехи - спомен от бизнес за милиони. В джоба си има 68 стотинки, няма пари дори за храна. Работи като нощен пазач на спортната площадка, където му плащат на дежурство. Миналия месец е изкарал 89 лева.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

04.04 2014 в 13:09


Няма нищо странно в историята на този човек. По случайност може да станеш богат. По случайност не може да ОСТАНЕШ богат.
През 90-те пари се правеха лесно, народът имаше пари и беше петимен за дрешки, коли и всякакви по-различни играчки. Човекът се усетил и направил пачка. После обаче не знаел какво да прави с парите и ....
" инвестира в бившата общинска фирма за търговия на едро".
Друг такъв идиотизъм чували ли сте?
Голям грях е да оставиш пари у глупак.

03.04 2014 в 22:34

Ако е истина това, ако се разкаже с всички детайли би излязла много добра история.

03.04 2014 в 16:03

Бургазлиев, нещо си в грешка с годините и парите.
През 90-та не знам, но есента на 91-ва бях назначена с 1500 лв. заплата и тогава тази сума беше доста прилична ;)

03.04 2014 в 14:18

Тази статия не ми изглежда достоверна. Много такива сме ги чували. Все едни милиони, пък накрая нищо. Освен това през 90-те милионите за нищо ги нямахме. 1000 лв. беше една германска марка. Кой ли не опита с дрехи, и то качествени модистки - дизайнерки и нищо не постигнаха, а този мъж направил милиони...Нещо ми понамирисва на нищо!

03.04 2014 в 13:04

Така е. Държавата ни е съсипала всичко до което се е добрала. Те за това сега хората правят ProMall и какви ли не други оферти, защото има хляб в това. Човека го е осъзнал преди толкова време, но някой се е погрижил да го спре и разори !

03.04 2014 в 12:05

Няма ли редактори на работа ? Погледнете си статията с колко грешки е изпълнена !!!

03.04 2014 в 12:03

Нагледен пример, че в териториите в кото комунизма продължава да съществува под маската на (национал) социализъм, движения за права и свободи, мутри за европейско развитие и прочие паплач, човек не може да живее нормално от труда си.