Метро до Икеа, нов лифт от паркинга към Витоша

OFFNews 22 ноември 2018 в 07:07 10926 2

Два от основните стълбове за нов лифт на Витоша да се разположат до паркингите на Икеа и София ринг мол, така че да имат обща спирка с бъдещото метро на Околовръстното, ще гласува днес Столичният общински съвет. 

Докладът е внесен от кмета на района Теодор Петков, след като със собствениците, през чийто имот трябва да преминава въжената линия някой ден, са проведени трудни и продължителни преговори, за да стане възможно продължението на Симеоновския лифт.  Главният архитект на София Здравко Здравков обясни пред съветниците от комисията по архитектура, че договореният вариант няма да затруднява скиорите, на които при предишен проект би им се наложило да се катерят със ски и екипи до лифта, след като слязат от метрото. 

Днес СОС трябва да одобри Столична община да получи безвъзмездно сервитутно право на преминаване от собствениците на мола и  мебелния магазин. 

Засега няма осигурено финансиране, както и ясен инвеститор за новия лифт, но така ще бъде осигурено безпроблемното изграждане на въжената линия. 

Проектът е съобразен с една от одобрените от общината възможности за разширяването на метрото с две спирки над Околовръстното шосе след метростанция "Бизнес парк". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12373

2

Emigirl

22.11 2018 в 13:45

Никак няма да е лошо, ако това се случи. Недопустимо е в столицата да има такава екстра като планина, а лифтовете да недостигат или да са в лошо състояние. Така че напълно подкрепям.

12082

1

leomesi

22.11 2018 в 11:42

Добре ми се струва тази идея, дано да се случи. На първо място е удобството на хората, а това ще улесни достъпа им до планината. Само се надявам Симеоновският лифт да бъде подменен с нов, щото са като го видиш на какво прилича и може да се гръмнеш.