Месо с антракс може да има в 23 заведения по морето

OFFNews 23 юли 2015 в 08:12 3628 0

Акция по спешна дезинфекция на заведения и магазини срещу зараза с антракс се проведе тази нощ във Варна.

След заседание на Кризисния щаб в Областна администрация след полунощ броят на рисковите обекти, в които са доставяни съмнителни месни продукти, бе сведен до 23.

Сред тях са и заведения в курорта Златни пясъци, по Крайбрежната алея на Варна, в Кранево и Бяла, обекти за бързи закуски, магазин и два хотела. Всички те ще останат затворени до получаване на резултати от взетите проби.

В обектите ще бъдат разлепени информационни материали, а техният списък ще бъде публикуван в сайта на Областна администрация - Варна и на Агенцията за безопасност на храните.

Междувременно полицията е задържала 4 души във връзка с разпространението на месо, заразено с антракс във Варна, Добрич и Бяла, а прокуратурата разследва случая.

От здрaвнaтa инспекция уверяват, че лечебните заведения имaт готовност зa реaкция при евентуална поява на заболели. Специaлистите успокояват, че рискът от заразяване е малък, но съветват хорaтa дa търсят медицинскa помощ при стомaшно-чревни проблеми и общо неразположение.

Зaрaзaтa тръгнa от цех във Вaрнa, в който е било обрaботвaно месо от крaвaтa, чийто стопaнин починa от aнтрaкс в село Млaдa гвaрдия.

„Всички обекти са дезинфекцирани. В момента още два се обработват. Обектите остават затворени”, обясни за Нова телевизия областният управител Стоян Пасев в директно включване от мястото, където се намира транжорната, разпространила рисковото месо в търговската мрежа.

„Много лица твърдяха, че месото е дошло именно в тази транжорна. Но собственикът до последно отричаше, че има такова месо. Затова решихме да вземем проби от повърхностите”, заяви представителят на Българската агенция по безопасност на храните д-р Денев.

Той уточни, че не е било възможно това да се случи по-рано, защото според законодателството трябвало да има някакви нередности, за да бъде затворен обектът.

"От години сме клиенти на транжорната. Досега не сме имали проблеми. Притеснена съм за семейството си", сподели Мария Георгиева, която е редовен клиент на цеха.

Заместник-кметът на община Варна по здравеопазването д-р Лидия Маринова поясни, че симптомите на антракса се появяват след 2-3 дни. Всичко започва като общо неразположение. Тя увери, че при печене на 300 градуса спорите на болестта изцяло изчезват. Специалиститеп пък успокояват, че заболяването е сто процента лечимо при навременно потърсена лекарска помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови