Колбаси с антракс са попаднали в магазини във Варна и Добрич (обновена)

ОFFNews 22 юли 2015 в 19:23 8964 4

Колбаси от месо, заразено с антракс, се стигнали до търговските мрежи във Варна, Добрич и Бяла, съобщиха от bTV, цитирайки областният управител на Варна Стоян Пасев.

Засега все още не е ясно в кои магазини в трите града е доставено заразено месо и в какво количество. Препоръчва се всеки, който си е закупил и е ял от колбаси от трите града скоро, незабавно да се прегледа или да съобщи на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), като предаде за изследване закупените от него салами.

В момента във Варна е свикан Кризисен щаб.

Пламен Илиев, който е собственик на транжорната в кв. “Аспарухово”, където е предадено за обработка заразеното месо от крава от с. Млада гвардия, е арестуван по обвинение в опит за убийство. Пред полицията преди няколко дни той заяви, че не е продавал от заразеното месо.

В транжорната на Илиев е намерено 50 кг месо с антракс, като МВР го разпитва на кои места е продавал. Всичко, което е произведено в периода 8 -22 юли, се иззема от търговската мрежа.

Разпространените животински продукти са с търговска марка ЕТ „Дари”, като те са основно кебапчета, кюфтета, сасленки.

От БАБХ заявиха, че всички проби от заразеното с антракс месо са положителни. Тестовете на 28-те души, които са яли от заразното месо, се оказаха отрицателни. Засега единственият умрял в следствие на заразеното с антракс месо от кравата е собственикът ѝ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!