Колбаси с антракс са попаднали в магазини във Варна и Добрич (обновена)

ОFFNews Последна промяна на 22 юли 2015 в 19:23 7415 4

Колбаси от месо, заразено с антракс, се стигнали до търговските мрежи във Варна, Добрич и Бяла, съобщиха от bTV, цитирайки областният управител на Варна Стоян Пасев.

Засега все още не е ясно в кои магазини в трите града е доставено заразено месо и в какво количество. Препоръчва се всеки, който си е закупил и е ял от колбаси от трите града скоро, незабавно да се прегледа или да съобщи на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), като предаде за изследване закупените от него салами.

В момента във Варна е свикан Кризисен щаб.

Пламен Илиев, който е собственик на транжорната в кв. “Аспарухово”, където е предадено за обработка заразеното месо от крава от с. Млада гвардия, е арестуван по обвинение в опит за убийство. Пред полицията преди няколко дни той заяви, че не е продавал от заразеното месо.

В транжорната на Илиев е намерено 50 кг месо с антракс, като МВР го разпитва на кои места е продавал. Всичко, което е произведено в периода 8 -22 юли, се иззема от търговската мрежа.

Разпространените животински продукти са с търговска марка ЕТ „Дари”, като те са основно кебапчета, кюфтета, сасленки.

От БАБХ заявиха, че всички проби от заразеното с антракс месо са положителни. Тестовете на 28-те души, които са яли от заразното месо, се оказаха отрицателни. Засега единственият умрял в следствие на заразеното с антракс месо от кравата е собственикът ѝ.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.07 2015 в 05:57

Тъй като наред с престъпната небрежност и наглост, този случай е проява на тотална липса на контрол и безхаберие в нормална държава щяха да завалят оставки като се почне от министъра та до чиновниците във Варна. И то не защото някой би им ги потърсил, а защото трябва да има морал и да се носи отговорност. Но тук тези хора мълчат като затъкнати. Чудно как някой тиквеник от гореспоменатите не е още казвал, че това е провокация за дестабилизиране на правителството.
Та за какъв туризъм ще говорим след като от глупостта на един човек( лека му пръст) и алчността на друг може да пламне паника по половината Черноморие в разгара на сезона? И това само от една нещастна крава!

22.07 2015 в 22:58

Е сега стана страшно...

А за тоя месар още тогава писах, че е за разстрел.....

22.07 2015 в 21:33

А, Вий тез кебапчета кифтета и сатленки от къде ги взимате. От безхаберниците ли. Уволнение на всички в БАБХ във Варна и на ветеринаря. А на собственика на транжорната и издалия разрешение за продажбата на месото - съд за тероризъм и държавна измяна - там по НК сроковете са голями. Ако това не стане - оставка на здравния министър. Има ли държава или всички са айдуци.

22.07 2015 в 19:44

Айде сега разните шефове на БАБХ и НЦЗПБ воглаве с д-р Илиев и д-р Кантарджиев, дето ни убеждаваха, че проблем няма-у кауша!!!