Русия предупреди, че по Черноморието ни се продава месо с антракс

ОFFNews 22 юли 2015 в 22:17 6227 18

Снимка БГНЕС

Руската държавна информационна агенция ТАСС вече предупреди гражданите си, че по Черноморието в България се продава месо с антракс.

Междувременно полицията е задържала 4 души във връзка с разпространението на месо, заразено с антракс във Варна, Добрич и Бяла, съобщи старши комисар Даниел Пашов, директор на ОДМВР - Варна, цитиран от "Фокус".

Те са арестувани за 24 часа, като случаят се разследва. Засега е известно, че опасната храна е попаднала в 30 търговски обекта - магазини за бърза закуска и хранителни стоки. Утре се очаква да бъдат обявени поименно местата, които са заредили с марката ЕТ „Дари” от транжора на Пламен Илиев, в който е обработено месото от заразената крава.

На обектите ще има разлепени табелки с информация за гражданите. Обектите ще бъдат затворени, докато се направи пълна дезинфекция, след което отново ще бъдат отворени.

Проверява се информацията, че отровно месо е продадено и в Добрич и Бяла. Засега са иззети 150 кг заразна храна. Няма данни някой от досега ялите от месото от мъртвата крава, да са болни от антракс, освен собственикът ѝ, който почина.

„Инкубационният период на заболяването е от два до 12 ден, но ако заразяването е чрез консумация на заразено месо, проявата на болестта е от два до три дни. Хората трябва да следят за стомашночревни неразположения. Повод за притеснения има само при консумация на мляно месо. Предстои агенцията по безопасност по храните да обяви къде в търговските обекти има попаднало месо, което минало през транжорната във Варна”, заяви д-р Дочка Михайлова, изпълняващ длъжността директор на РЗИ – Варна.

„Към момента не е ясно в кои магазини на трите града и в какви количества е доставено заразено месо. Препоръчва се на всички, купили месни продукти последните дни да се обърнат към лекари и да представят купените продукти за анализ в Българска агенция по безопасност на храните“, препоръчва областният управител Стоян Пасев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!