Quantcast

Мъж почина в очакване на пари за изкуствено сърце от държавата

OFFNews Последна промяна на 01 юли 2014 в 21:53 3298 4

Мъж почина в очакване на пари от държавата за изкуствено сърце.

За операцията били необходими 170 000 лева, които били непосилни за Александър Михайлов и за неговото семейство.

Здравната каса покрива едва 50 000 лева от голямата сума, затова близките на Александър започват да изпращат запитвания с искане за помощ до всички отговорни институции, но получават отказ, въпреки предупреждението на лекарите, че операцията трябва да бъде направена възможно най-скоро.

От НЗОК са категорични, че не могат да поемат по-голяма сума. Причината според тях е,че Касата е финансова институция, която не може да си позволи плащания, различни от договорените, защото ще бъде санкционирана от Сметната палата.

Александър починал днес в очакване на финансиране на операцията от страна на Здравната каса.

Близките на мъжа са решени да съдят държавата в Страсбург.

Докато у нас финансирането на животоспасяващия орган е частично, то в останалите страни от ЕС здравните фондове го покриват напълно, обясниха близките на починалия мъж пред bTV.

Повече от 20 души се нуждаят спешно от операция за поставяне на изкуствено сърце.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.07 2014 в 02:07

Нормално е, че касата няма пари - все пак замислете се с какви осигуровки се пълни тя. Сигурно 80% се осигуряват на минимална заплата, а останалото взимат на ръка. Много ясно, че касата няма да става за нищо. Нещата са генерално сбъркани и само из основи могат да се променят.

А за извънредни случаи като този човек, ш!баната държава би трябвало да отпуска извънредни пари, за да спаси живота на един свой гражданин - иначе за какво ни е държава изобщо?

02.07 2014 в 01:24

В германия държавната здравна осигуровка започва от 350 евро на месец и стига до 800 евро. плащат всички, включително пенсионерите. У нас плащаме 1,5 мил. Души и се лекуват 7 мил и после се чудим. Да, здравеопазването си има цена имтя не е 0 лв. Или 650 лв. За възстановяване на правата дори никога да не си плащал!

02.07 2014 в 00:08

Важното е, че има пари за телени огради, командироване на орди полицаи, нови мерцедеси, проучвания дали си харесваме пътищата и преброяване на делфините.

01.07 2014 в 23:22

Няма грижи, нали "спасихме" банките. Ние сме си виновни, че търпим като говеда всчки шибани политици да се упражняват върху нас!