Матурите за XII клас - в първата, а за VII клас - в третата седмица на юни

OFFNews 03 май 2020 в 10:51 4679 0

Красимир Вълчев, министър на образованието

Държавните зрелостни изпити най-вероятно ще бъдат в първата седмица на юни, а националното външно оценяване за VII клас - в третата седмица на юни. Новите дати няма да забавят издаването на документите за кандидатстване във висшите училища.

Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев.

Окончателните дати се очаква да бъдат обявени в понеделник.

Трябва да бъдем предпазливи в предстоящите седмици, дори да има подобрение в ситуацията. Не може да очакваме, че до седмици епидемията ще стихне. Това, което не може да се случи в дигитална среда, ще се проведе в класните стаи и в университетските аули, посочи Вълчев.

Там, където има най-много кандидати за едно място, е удачно изпитите да се проведат на място, както е при медицината например, допълни министърът.

На изпитите ще има и материал, преподаван по време на дистанционното обучение. "Но ще подходим на принципа да включим по-малко материал“, уточни Красимир Вълчев.

Той коментира и хипотезата седмокласник или зрелостник да е под карантина по време на изпитните дати. „Тази седмица близо 30 деца, които са в 7-и и 12-и клас, бяха в условията на карантина. По време на матурите и оценяването вероятно между 20 и 30 деца може да бъдат възпрепятствани да проведат изпити. Единият вариант е по същото време, но в други условия те да положат изпитите, другият вариант, особено за дванадесетокласниците, е да се явят на втора сесия в края на август."

За близо 75% от учениците дистанционното образование е по-интензивно в сравнение с присъствената форма. скоростта на преподаване варира от училище до училище, каза още министърът.

До 2028 година Министерството на образованието и науката има за цел над 90% от учебното съдържание да бъде визуализирано.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови