Матура в изгнание. 548 абитуриенти от Украйна ще се явят на зрелостен изпит в София и Варна

Красимир Крумов 25 юли 2022 в 15:41 2438 0

Заради войната украинските матури започнаха тази година на 18 юли и ще продължат до 10 август

Снимка Суспільне

Заради войната украинските матури започнаха тази година на 18 юли и ще продължат до 10 август

548 випускници на средни училища от Украйна ще се явят на матура в България заради продължаващата в родината им пълномащабна война, каза пред OFFNews Ирина Козик, първи секретар на посолството на Украйна в София. Общо извън Украйна изпита ще държат около 25 хиляди младежи, съобщи Министерството на образованието и науката в Киев.

Във вторник започват изпитите във Варна. 380 украинските младежи ще се явят на онлайн матура в Икономическия университет. Тестът там е на две смени – от 10 и от 15 часа по Киевско време на 27, 28 и 29 юли и на 2 и 3 август. На 1 и 2 август ще държат матура тези, които са се записали за София – 168 души. Те ще ползват базата на Техническия университет.

„Като посолство много благодарим на Министерството на образованието и науката на България и на тези два университета, много любезно помагат, отворени са, оценяваме това. България беше една от първите страни, които се съгласиха да организират изпити на своя територия.“ – коментира пред OFFNews Ирина Козик.

Заради войната зрелостните изпити тази година закъсняха, а за районите, които се намират под окупация и заради учениците, които са заминали в чужбина беше създадена по-различна организация за проверка на знанията. За първи път през тази година матурите ще бъдат под формата на един общ изпит – Национален мултипредметен тест (НМТ).

В рамките на 120 минути матуристите ще отговарят на въпроси по украински език, математика и история на Украйна. Тестът съдържа 60 въпроса, по 20 от всяка област, като съдържанието им отговаря на задължителната учебна програма. Отворени отговори не се предвиждат дори в блока с въпроси по украински език.

Резултатите от всеки блок ще се оценяват в точки от 100 до 200. НМТ ще бъде и входен изпит за постъпване в университет. В зависимост от специалността, за която кандидатства абитуриентът, различните блокове ще имат различна тежест при постъпване. Решаващ за инженерните специалности ще е балът по математика, а за хуманитарните специалности - по история на Украйна. Основната сесия на Националния мултипредметен тест започна на 18 юли и ще продължи до 10 август, а в чужбина изпити са организирани в 39 града в 20 държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови