Мъртви норки делят клетки с живите във ферма край Стара Загора, алармира полска организация (видео)

Красимир Крумов 08 май 2022 в 09:51 8384 3

Снимка Open Cages

Незабавно затваряне на ферма за норки в България поискаха активисти на полската еко организация „Отворени клетки“ след проведено разследване на място у нас.

Във фермата край Стара Загора годишно се убиват около 100 хиляди животни. Кожите се изнасят, в това число и за страните от Европейския съюз, посочват от организацията.

"Аз съм разследващ активист от много години и съм виждала най-лошите зверства, които човек може да причини на животни. Въпреки това, видяното беше шокиращо дори за нас." - това разказва във видеоизявление Богна Вилтовска, директор „Разследвания и интервенции“ на „Отворени клетки“.

„През 2021 г. активисти от „Отворени клетки“ и българската организация „Невидими животни“ проведоха разследване в последната функционираща ферма за норки в България, където годишно се убиват около 100 000 животни.“ – заяви Богна Вилтовска.

Резултатите от разследването показват ужасните условия, при които се отглеждат животните в Маджерито. Норките живеят в повредени, потрошени и мръсни клетки, пълни с храна и екскременти. Значителна част от животните в тях са наранени или мъртви, а работниците не изваждат редовно телата на мъртвите животни. Случвало се е телата на животните да се оставят толкова дълго, че да се сраснат с клетката.

Струва си да се подчертае, че фермата, в която е извършено разследването, притежава браншов сертификат WelFur, който би трябвало да гарантира грижата от страна на развъждащите животните за хуманно отношение - наред с останалото, и адекватно хранене, условия на живот и здраве. Разследването обаче доказва, че този сертификат е само фасада и не осигурява по никакъв начин на животните нужната среда за живот.

Норки, които са успели да се измъкнат от клетките си, са бягали из фермата и околностите без контрол, представлявайки сериозен риск за биоразнообразието и околната среда. Американската норка се счита за инвазивен вид (вид, който е въведен случайно или умишлено в чуждо за него местообитание и заема доминиращо местоположение над представителите на местната флора или фауна в конкуренцията за ресурси).

Регистрираното в Полша сдружение „Отворени клетки“ действа от 2012 година с помощта на „хора, които искат да променят съдбата на селскостопанските животни“ и е асоциирано към датската „Anima International“.

Според медийни публикации фермата в старозагорското село Маджерито е „Фармпро“, а справка във фирмения регистър показва като нейни собственици бизнесмена Иван Ангелов – Пилето, Полина Иванова Ангелова, Ангел Иванов Ангелов и Станислав Лука Ангелов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

3

StefanDimitrov

11.05 2022 в 14:38

Тука им е сайта и социалните мрежи
https://nevidimi.bg/

1000

2

StefanDimitrov

11.05 2022 в 14:35

Яко че българска организация е участвала в това, евала на Невидими животни

-60

1

офф бее

08.05 2022 в 11:06

Мутрите за работниците си не се грижат, какво остава за животните...
На тоя нали Боко му продаваше пилетата в Турция
 
X

Да помогнем на украинските деца!