Манолова: Със заем за 120 млн. лв. Столична община ще строи нов квартал в парк

OFFNews 03 декември 2020 в 19:45 7026 0

Снимка архив

На 1 декември заместник-кметът по строителство на Столична община заяви, че с изтегления от Фандъкова заем за 120 млн. лв., бул. „Сахаров“ ще е продължен, не за да облекчи трафика, а за да се изгради нов квартал в София – Младост 5. Новият квартал ще се състои от 40 сгради с до 18 етажа. Това са 15 хил. души и 10 хил. автомобила. А няма и следа от проект на детска градина, детска площадка, училища. Това заяви Мая Манолова, председател на Гражданската платформа „Изправи се.БГ" заедно с представител на протестите срещу презастрояването в Младост – Цвети Хаджибонева, във Фейсбук . 

Манолова обясни, че бул. „Андрей Сахаров“, който свършва при метростанция „Младост 3", трябва да бъде удължен, за да се свърже с бул. „Копенхаген“ в кв. Дружба и да се облекчи трафикът по бул. „Александър Малинов“.

"Ако булевардът се довърши, за да се облекчи трафикът – добре, но ако ще се продължи, за да се обслужи новият квартал Младост 5 – не е добре, защото проблемите ще се мултиплицират. Ще има още автомобили, още хора, още липса на детски градини и училища", категорична е тя.

"Фандъкова, преди да изградиш поредните бетонни сгради и да теглиш заеми за стотици милиони, попитай столичани дали са съгласни", допълни Манолова.

Тя уточни, че с изграждането на нов квартал зеленината ще приключи и проблемът с мръсния въздух ще се задълбочи.

"Чрез ново строителство и нови инвеститори няма да се подобри въздухът в София", припомни още Манолова.

"Ако има Младост 5, предлагам на новодомците да дойдат с по още един бял дроб, за да могат да живеят. Ще продължим да се борим докрай за зеления коридор. Тук трябва да има парк, ако не парк – нещо друго, но не и строителство", допълни представителят на протестите срещу презастрояването в Младост - Цвети Хаджибонева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови