Манолова: Държавата да осигури бързи тестове за медиците на първа линия и рисковите групи

OFFNews 17 март 2020 в 15:45 1698 0

Бързи кръвни тестове за коронавирус трябва да бъдат осигурени от държавата за медицинските специалисти, личните лекари и фармацевтите, които са на първа линия. Възрастните хора, които са рискова група, също трябва да имат достъп. Те имат право да знаят какъв е здравният им статус и да имат съответното поведение, ако са заразени.

Това заяви председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова във видео на живо във Фейсбук, в което лекар от спешното отделение на столична болница се тества с бърз кръвен тест за коронавирус.

„Държавата може да си позволи да осигури тези тестове. Те струват по-малко от десет лева. Парите, които отпуска Европейската комисия и парите от националния бюджет би следвало да се използват по предназначение – да се осигури най-необходимото за българските граждани“, допълни Манолова.

Лекарят обясни, че показателите на теста отчитат времето, в което лицето е с инфекцията – от седмица или повече.

„За резултат се изчаква десет минути. Това е един от ефективните тестове в световен мащаб като скрининг за носители на коронавирус“, допълни той и подчерта, че ако резултатът е положителен, лицето трябва да отиде в лаборатория за окончателен резултат.

Манолова подчерта, че в редица европейски държави се използват кръвни тестове. В Южна Корея на ден използват над 10 000 теста на ден, даде пример тя.

„По този начин гражданите са информирани за здравния си статус и знаят какво поведение да имат, а властта е информирана за разпространението на вируса“, каза тя.

„Надяваме се, че властта най-после ще вземе мерки за дезинфекция и достатъчно маски, ръкавици и гелове. Не е нормално в такава ситуация аптеките да са празни и да липсват неща от първа необходимост. Ако има такива налични средства, би следвало да се разблокират резервите“, заяви Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови