Манифестът за Независимостта на България ще бъде показан днес в президентството (снимки)

OFFNews 19 септември 2015 в 08:00 5610 2

Манифестът за провъзгласяване на Независимостта на България ще бъде показан днес в президентската институция по случай 22 септември.

Днес президентството отваря врати за граждани с изложба по повод 22 септември. В Гербовата зала на „Дондуков“ 2 от 10.00 до 16.30 часа всички желаещи могат да разгледат документи, фотографии, експонати, свързани с провъзгласяването на Независимостта на България.

Първата група посетители ще бъдат посрещнати от президента Росен Плевнелиев.

Централно място в експозицията заема Манифестът на цар Фердинанд за обявяване Независимостта на Княжество България, изработен от проф. Харалампи Тачев. Обръщението към народа носи подписите на царя и членовете на кабинета, скрепен е с осем висящи восъчни печата на отделните министерства.

Посетителите на изложбата ще могат да видят също ордена „Св. Св. Равноапостоли”, създаден специално за отбелязване първата годишнина от Независимостта. Едва девет души са удостоени с високото отличие.

Сред експонатите е и т. нар. Сребърна конституция, отразяваща промените приети през 1911 г. от V Велико народно събрание в съответствие с новия статут на България след обявяване на Независимостта.

Гостите на президентската институция ще могат да разгледат ордените и медалите, които държавният глава връчва, както и част от подаръците, получени от президента Росен Плевнелиев.

С изложбата по повод Деня на Независимостта Администрацията на президента се присъединява към Европейските дни на наследството, които се организират от Столична община, Министерството на културата и Посолството на Франция у нас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Елена, която върна наградата