Ексклузивно Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог в студиото на OFFNews (видео)

Тихомир Безлов: Отвличането на Лара носи почерка на "Наглите"

23 април 2013 в 09:12 2372 0

10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо Лара, която бе отвлечена на 5 март тази година, бе освободена след 47 дни в плен и вече е при майка си. Снимка: БГНЕС
10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо Лара, която бе отвлечена на 5 март тази година, бе освободена след 47 дни в плен и вече е при майка си. Снимка: БГНЕС

Отвличането на Лара Банева и професионалното му изпълнение наподобява "Наглите". Това каза пред БНТ Тихомир Безлов от центъра за изследване на демокрацията.

Той очерта три основни версии за отвличането на Лара. Първата версия е свързана с баща й и процеса, който се води срещу него в Италия. Втората версия е с цел откуп, а третата е посегателство с политически мотив.

"Ако е вярна първата версия, дори международна група да стои зад случая, тя със сигурност използва български изпълнители. Виждаме едно много професионално отвличане. За детето са се грижили, разрешавали са му да гледа телевизия, всичко, освен новини. Но професионалното изпълнение наподобява "Наглите", обясни Безлов.

Според бившия секретар в МВР Николай Радулов, отвличането не е било с цел откуп. "Целта е била Брендо да си мълчи в Италия. Явно много хора ги хвана страх той да не се разговори за връзките на нашите високопоставени политици и полицаи с организираната престъпност. Ако Брендо беше най-големият трафикант на дрога, трябваше да има милиарди в банките", обясни той.

Тезата на Радулов е, че отвличането е станало с покровителството на МВР. "За да имат наглостта да отвлекат детето и след два месеца да го оставят пред полицейското управление, явно тези хора знаят много добре как действа МВР. Според мен има "къртица" сред разследващите, която е издавала информация на бандитите", каза той пред TV7.

"Исканията и пазарлъците за откупа е идея за прикриване на моята теория, че Брендо трябва да си мълчи. И Брендо си мълча. Преди година той направи намек, че ако проговори, ще стане страшно и детето му изчезна. Същото важи и Златко Иванов-Баретата. И той каза, че ако си отвори устата и каже какво знае за полицейските шефове, ще стане много лошо. Няколко месеца по-късно го гръмнаха. Другата версия за откупа е, че са искали да разберат колко пари има Евелин Банев и с кой поддържа връзки", обясни Радулов.

Дъщерята на Евелин Банев-Брендо беше освободена от похитителите си в неделя. Към 22.00 ч. сив Volkswagen оставил Лара в близост до тото пункт на ул. „Бъкстон“, на 50 м от VI РУП в София. След като детето слязло, колата потеглила в посока Околовръстния път.

По непотвърдена до момента информация за момичето са платени половин милион евро откуп. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews