Летящата чиния на Бузлуджа вече е културна ценност от национално значение

OFFNews 19 юли 2021 в 17:01 6740 4

Експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности взе решение дом-паметникът на връх Бузлуджа да придобие статут на недвижима културна ценност от национално значение.

На заседание, свикано със заповед на министъра на културата, паметникът - обект на противоречиво отношение, бе разгледан от експертния съвет, в който от страна на Община Казанлък участваха главният архитект Георги Стоев и директорът на Исторически музей „Искра“ д-р Момчил Маринов.

Паметникът на връх Бузлуджа е проектиран от архитекта Георги Стоилов. Проектът е обявен през 1959 г., като целта е да бъде изграден конгресно-административен център, който да изпълнява функцията на символ на социализма у нас.

Стоилов измисля носен от 6 колони пръстенообразен обем, в средата на който се издига пилон с петолъчка на върха. Осъществяването на проекта обаче не се случва веднага. След непредвидено отлагане от близо 10 г. партията все пак решава да построи комплекса.

Главният обем е куполна конструкция, наподобяваща чиния. Същевременно 68,5-метров пилон се издига в единия край на монумента. Точно под него са поставени 2 огромни петолъчки – символ на социалистическата власт. Те били осветени с мощни прожектори, за които се твърди, че в добро време се виждали чак от Румъния.

Строителството започва през януари 1974 г. и продължава 7 г. Отстранени са близо 9 м скална маса или почти 15 000 куб. м. В изграждането на монумента участват 6000 души – строители, шофьори, скулптури, художници. Вложени са над 70 000 тона бетон, 3000 тона стомана и 40 тона стъкло.

Церемонията по откриването е на 23 август 1981 г. и е водена лично от Тодор Живков.

След края на социализма сградата е изоставена и се превръща в символ на тоталитаризма.

Към днешна дата обектът се намира на територията на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“ и се управлява от Областна администрация Стара Загора.

През 2011 г. правителството предложи на БСП, като идеен наследник на построилата паметника БКП, да го стопанисва. През 2017 г. лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че партията е готова да го направи.

„Ако ни бъде предоставена собствеността, първата ни стъпка ще бъде да покрием покрива и да затворим, и да обезопасим паметника, да спрем разрухата“, казва тогава Нинова. Но до реални действия така и не се стига.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3010

4

alabalaa

20.07 2021 в 12:45

@ Tarabata1

А нещо да кажеш за бомбардировката над град Добрич от "братския народ" от "страната освободителка" без дори България да е във война със СССР???
И след това отново са бомбардирани Русе, Стара Загора, Казанлък, Горна Оряховица??
Или как съветска подводница атакува и потапя кораба „Струма“, при което загиват над 700 пътника???
Така, че яхвай си чинията и заминавай за Сибир!
Руски мекерета нямат място в България!

2602

2

Г-н Колев

19.07 2021 в 21:21

Това архитектурно и естетшческо недоносче трябваше да се разруши както мавзолея и МОЧа.