Ламбовски: Сложиха ми бомба на колата заради кражбите в енергетиката

OFFNews 13 август 2015 в 20:30 5224 3

Далаверите в енергетиката са причината за поставянето на граната на колата на бившия депутат от НДСВ Димитър Ламбовски. Това съобщи Ламбовски пред bTV.

Бившият депутат е защитен свидетел по едно от делата срещу Националната електрическа компания (НЕК), поверено на Румяна Ченалова.

Той е категоричен, че поръчителите на сплашването са свързани с бизнеса с електроенергия или със злоупотреби в енергетиката.

„Има едни 15 милиона евро, които грубо казано са откраднати от гръцката електрическа компания и са реализирани в Турция чрез българска фирма, в която аз съм в управителния съвет. Тук е въпросът, кой е собственикът на фирмата. Поради това аз си позволих да пусна сигнал до премиера и посланика на САЩ. Считам, че за американските служби не е проблем да се установи кой е истинският собственик. В Гърция се предприемат активни действия вече и в скоро време ще има активни показания в атинския съд във връзка с тази престъпна дейност", обяснява Ламбовски.

"Въпросът е тези 15 милиона евро дали са отишли за друга престъпна дейност. Това като ресурс не е голям. Тези практики трябва да са под лупата и да са осветени. Така, че аз това винаги съм искал", казва още той.

По думите на Ламбовски фирмата е на Ангел Божилов, макар че той отричал този факт и обяснявал, че именно бившият депутат е шеф на фирмата и е откраднал въпросните 15 млн. евро.

„Аз не съм крал пари и считам, че със съдействието на американските служби, както и на нашите, това ще бъде доказано, защото паричният поток не е бил в куфари, а електроенергията върви по жица, някой графичар пуска указания къде отива токът, а някой пуска фактури“, категоричен е Димитър Ламбовски.

„Крайно време е да се сложи ред в енергетиката на България и всякакви субекти, които инцидентно попадат с лобизъм и влияние. Имаме осъществен натиск над третия секретар в посолството, като се ползва профсъюз и ще вдига стачки", каза още той.

Ламбовски обясни, че е защитен свидетел по делото ОЕТ – НЕК.

„И тук също има търговия с влияние, имаме дълбоко обвързване с профсъюзно влияние, съдебната власт. И е време да се вземат мерки от съдебната власт. Това дело е срещу НЕК и НЕК трябваше да плати над 20 милиона лева, ако то беше спечелено, и отделно щяха да бъдат приобщени искове за още над 250 милиона лева, веднага от други юридически лица и обекти, които са изкупували електроенергия. Всички, които са работили в отрасъла и са плащали надбавката за зелена енергия", подчерта той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!