КЗП забрани на верига за техника да крие, че прахосмукачка робот не работи върху черни повърхности

Последна промяна на 03 февруари 2019 в 10:38 5137 0

Върховният административен съд потвърди заповед на Комисията за защита на потребителите (КЗП) за забрана на нелоялна практика на голяма верига за техника, която е продавала роботизирана прахосмукачка без да информира клиентите, че не е предназначена за почистване на черни настилки, тъй като може да не функционира правилно.

След намесата на контролния орган търговецът е добавил тази важна информация върху етикета на уреда с останалите му съществени технически характеристики, съобщава КЗП.

Проверката на КЗП е по повод жалба на потребител, който е закупил въпросната прахосмукачка на стойност 679,00 лв. от „Техномаркет България“ АД и е установил, че по време на работа тя не заобикаля мебелите, а се блъска в тях, което е необичайно. Затова се е свързал с производителя, който го информирал, че продуктът не може да се ползва на черен под, тъй като той смущава сензорите.

По думите на потребителя при продажбата той не е бил запознат нито чрез етикета, нито от служителите на търговския обект с тази важна техническа характеристика. Информацията за това, че роботът не е подходящ за употреба на черен под, се съдържа единствено в инструкциите за употреба, които са запечатани в кашона и следователно – достъпни за клиентите едва след покупката. Това е констатирано и от инспекторите на КЗП – че никъде в магазина не е представена по ясен и разбираем начин инструкция за ползване, комплектовка и поддръжка на продукта, за което на търговеца е съставен акт.

КЗП съветва потребителите: 

- При покупката на електрически уреди да изискват информация за съществените им характеристики ;

- Да настояват за инструкции за употреба и поддръжка;

- Да се запознаят с указанията на производителя за въвеждане в експлоатация, ползване и поддържане на уреда и да ги спазват стриктно, за да го ползват по-дълго време.

Препоръките към търговците са да информират, каквото задължение имат по закон, клиентите си преди продажбата за всички съществени характеристики на предлаганите уреди; да предоставят достъпни инструкции за ползване и поддръжка на уреда преди покупката, а информацията да е ясна и на български език.