КЗК спря третия лъч на метрото

OFFNews 10 юни 2014 в 17:30 45798 7

Метростанция, Летище София
Така ще изглежда една от метростанциите, които вече се изграждат - при Летище София

Комисията за защита на конкуренцията спря третия лъч на метрото в София.

Регулаторът спира решението на изпълнителния директор на "Метрополитен" ЕАД за откриване на процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет "Проектиране и изпълнение на първия етап от Проекта за разширение на метрото в София, трета метролиния с трасе което обхваща подземния участък от км.4 950 до км.11 966,34".

Става въпрос за участъка със следното трасе: бул."Вл. Вазов", ул."Професор Милко Бичев", бул. "Евлоги и Христо Георгиеви", "Орлов мост", бул. "Васил Левски", бул. "Патриарх Евтимий", бул. "Прага", ул. "Георги Софийски", Медицинска академия (кръстовището на бул. "България" и бул. "Иван Гешов", ул. "Кюстендил", кв. "Красно село" - ул. "Житница".

Предвидената обща дължина на участъка е 7016,34 м.

По трасето трябваше да се изградят 7 метростанции.

Поръчката беше разделена на четири обособени позиции.

"КЗК счита, че изискването на възложителя придобитият опит на проектантите от изпълнение на подобни обекти да бъде в периода на последните три години необосновано ограничава конкуренцията. В случая се възпрепятства участието в процедурата на квалифицирани проектанти, които са изпълнявали подобни проекти извън поставената времева рамка от три години.

На второ място, КЗК приема, че обхватът на изискания от възложителя опит по обособена позиция 4 за изграждане на конструкции на мин. 5000 м. тунел (метро, ж.п. тунели, пътни тунели) по щитов метод е въведен необосновано и ограничително. Изискуемият опит от 5000 м. обхваща над две трети от общата дължина на участъка и необосновано ограничава участието на лица, които имат опит в изграждането на конструкции на тунели по щитов тунелен метод с по-малка дължина", се казва в съобщението на Комисията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови