Кунева: Не е възможно всички учебници да бъдат отпечатани за 15 септември

Александра Маркарян 02 април 2016 в 20:14 3131 5

Не е възможно учебниците да бъдат оценени, напечатани, ушити и разпространени до 15 септември. Оттук нататък вариантите са два – или да отложим реформата, или да се справим със ситуацията.

Това заяви вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева на пресконференция в Хасково след среща с близо 400 учители от областите Хасково, Кърджали и Стара Загора.

"Фактите са следните: Законът казва, че учебниците трябва да бъдат изготвени и внесени в МОН за седем месеца. Заповедта на предишния министър е издадена на 7 януари, тоест срокът изтича на 8 август. Проведохме серия от срещи с издателите, с депутатите от управляващото мнозинство, със стотици учители.

Не е възможно учебниците да бъдат оценени, напечатани, ушити и разпространени до 15 септември", каза Кунева.

Тя беше категорична, че няма да се отлага влизането в сила на закона, който изисква смяната на учебниците с нови, по нови програми.

Критично е положението с два учебника - букварът и историята за V клас.

Ще направим приложения към учебниците, които ще се ползват до месец ноември, когато издателите са обещали да са готови учебниците. В първите две седмици на срока се прави преговор, за времето до новите учебници ще има предвидени материали, обясни Кунева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!