Кравата Пенка се връща в стадото си, експерт от ЕП ще я посети

OFFNews 19 юни 2018 в 21:02 3335 0

Снимка bTV

Кравата Пенка скоро ще се върне в стадото си, а след това се очаква тя да бъде посетена и от гост от Европейския парламент, съобщи bTV. 

Преди седмица от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) съобщиха, че няма да умъртвяват животното, което прекара 15 дни в Сърбия и после беше върнато у нас. Пенка я грозеше евтаназия, защото е избягала в страна извън ЕС.

Кравата стана световно известна. Съдбата ѝ се следеше от редица авторитетни западни и руски медии. Дори сър Пол Маккартни от легендарните "Бийтълс" излезе с призив в защита на животното.

Стопанинът на Пенка Иван Харалмпиев споделя, че е получил картичка от г-жа Валтрауд Графенбергер от Мюнхен, която му пише за добичето и му изпраща 50 евро:

"Господин Харалампиев, надявам се, че сте получили Вашата Пенка обратно. Тези закони не са човешки. Бих искала да Ви преведа една малка сума от 50 евро за направените от Вас разходи. Поздрави и всичко хубаво!"

От 25 май кравата Пенка се намира в импровизиран обор в кюстендилското село Копиловци. 

Скоро добичето ще може да се върне в стадото си, но преди това от БАБХ ще преценят дали стопанинът му е осигурил всички удобства.

След това пък Пенка ще бъде посетена от експерт от Европейския парламент, който ще се запознае на място със съдбата на кравата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови