Амнистия за кравата Пенка

OFFNews 11 юни 2018 в 12:08 3899 0

Няма да умъртвяват кравата Пенка, която прекара 15 дни в Сърбия и после беше върната у нас. Това съобщиха от Българската агенция по храните (БАБХ).

Лабораторните анализи на животното са отрицателни за изследваните болести. Очаква се към края на седмицата кравата да бъде върната за отглеждане в обекта в село Мазарачево.

Пенка я грозеше евтаназия, защото е избягала в страна извън ЕС. БАБХ поиска да умъртвят животното. Ако кравата беше се разходила до Гърция, нямаше да има тези проблеми.

Стопанинът на животното направи казуса публичен, а кравата стана световно известна и започна кампания за нейното спасяване. Той твърдеше, че животното е бременно, но Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил уточни, че това не е така.

Съдбата на кравата се следеше от редица авторитетни западни и руски медии. Репортаж на БНТ за Пенка беше поискан за разпространение от водещи телевизионни канали като BBC, ARD, France Télévisions, чешката и румънската обществена телевизия.

За спасяването на кравата беше направена и петиция, в която се подписаха хиляди хора. Дори сър Пол Маккартни от легендарните "Бийтълс" излезе с призив в защита на животното.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!