Кръстопоклонна неделя е днес, църквата почита св. Василий Анкирски

OFFNews Последна промяна на 22 март 2020 в 05:31 2366 0

Днес е Кръстопоклонна неделя. 

На този ден специално се покланяме на един от най-ярките символи на християнската вяра - Светият и Животворящ Кръст Господен. По този повод във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Света Литургия. 

Смята се, че в средата на Великия пост този ритуал дава на вярващите духовна сила да извървят до край пътя на пречистването до деня на Възкресението. 

Църквата почита днес св. мчк. Василий, презвитер Анкирски. Той живял през 4 век, бил истински пастир за християните в Анкира, днешна Анкара. Когато на престола се възкачил Юлиан Отстъпник и започнал гонение против християните, Василий го изобличавал и подкрепял своите хора във вярата. Затова той бил хвърлен в тъмница.

Когато цар Юлиан дошъл в Анкира, Василий бил заведен пред него и царят започнал да го уговаря да се откаже от вярата си, като му обещавал почести и богатства. Василий отказал.

Това разгневило цар Юлиан и той заповядал всеки ден от тялото на Василия да се одират седем ремъка от кожата му. Това правели мъчителите няколко дни. Когато Василий излязъл отново пред царя, той сам одрал един ремък от собствената си кожа и го хвърлил в лицето на Юлиан, като му извикал: "Вземи, Юлиане, и яж, ако ти е сладко това ядене, а за мене Христос е живот!"

Това оскърбление било разгласено из града и царят от срам тайно напуснал Анкира и заминал за Антиохия. Продължили обаче жестоко да измъчват Василий, който починал в 363 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови