Красимира Величкова: Големият риск е Законът за социалните услуги да бъде замразен

ОFFNews 06 декември 2019 в 12:03 1807 0

Социалната система има много сериозна нужда от реформа, в нея има невероятни дефицити, от които страдат хората, заяви пред БНР Красимира Величкова от Българския дарителски форум, който вчера се обяви против отлагането на Закона за социалните услуги, който трябваше да влезе в сила от 1 януари 2020 г. Според нея най-големият риск е с отлагане законът да бъде замразен или отворен за сериозни промени.

„Когато говорим за социални услуги, това означава за подкрепа на лица – не само деца, но и възрастни хора, за които държавата е поела ангажимент през социалната система да им оказва някаква подкрепа. Хората, които протестират, може би имат своите основания да имат страхове, но е роля на институциите да обясняват какво точно са социалните услуги и какво този закон ще подобри“, посочи тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Величкова припомни, че дебатът се е разгорял след темата за Стратегията за детето и всички други „страшни неща“, които последваха. „Не се чуват фактите, а страховете“, отбеляза тя.

По думите ѝ само 15% от всички социални услуги в България се предоставят от граждански организации и фирми. Всички останали услуги се предоставят от общини, подчерта още Красимира Величкова и добави:

„Именно поради това, че гражданските организации непрекъснато търсят допълнително финансиране през дарения, услугите наистина са по-добри за хората. в България в тази система се изливат много пари, но от друга страна тези услуги са много ниско платени. Това по скоро е един огромен плюс на системата, отколкото минус“, категорична е Величкова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!