Крахът на Търговския регистър не е заради атака, а заради лоша поддръжка

OFFNews Последна промяна на 13 август 2018 в 11:55 19373 2

Сривът на Търговския регистър, който не работи от петък, е заради лошо поддържана система, твърдят запознати.

Макар че властите намекнаха за възможна атака срещу архива и ДАНС, МВР и прокуратурата разследват проблема, реалната причина за него не е криминална, обясняват източници на OFFNews, пожелали анонимност.

Обяснението е, че е масивът (т.нар. storage) с данните за търговските дружества е гръмнал. Има съмнения, че това, защото базите и сървърите не са били добре поддържани.

Storage-ът се състои от дискове, които трябва периодично да се подменят. Най-вероятно това не е направено навреме и резултатът е пълен срив на регистъра.

В момента Търговският регистър е недостъпен. Усилията са съсредоточени към бързо възстановяване на данните.

"Капитал" коментира, че според източник от IT бранша повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6006

2

Соня

22.08 2018 в 14:57

ЦЕЛИ ЧЕТИРИ твърди диска са се повредили в една и съща секунда ? И НЯМАЛО „БЕКАП“ НА ДАННИТЕ! То си беше ясно от самото начало, че всичко е умишлено!!! А защо? Ами, защото има една информация, свързана с дебели пачки, която трябва да се заличи, за да лапнете пачките!!!!!
А от словото на Краля Слънце пред НС научих нещо много важно за мен като професионалист, дето не го знаех, а именно, че освен „хакерски атаки“ имало и „ХАКЕРНИ АТАКИ“! Браво експерте браво! Сигурен съм, че вече можеш да различиш компютър от компот! И само да знаеш, че не малко хора си имат от IT технологии, така че не вземайте народа за толкова прост!

4005

1

narisuvan

13.08 2018 в 12:34

Май някой си опече питката, на другите ще им се пече задника...