Крахът на Търговския регистър не е заради атака, а заради лоша поддръжка

OFFNews 13 август 2018 в 11:55 21493 2

Сривът на Търговския регистър, който не работи от петък, е заради лошо поддържана система, твърдят запознати.

Макар че властите намекнаха за възможна атака срещу архива и ДАНС, МВР и прокуратурата разследват проблема, реалната причина за него не е криминална, обясняват източници на OFFNews, пожелали анонимност.

Обяснението е, че е масивът (т.нар. storage) с данните за търговските дружества е гръмнал. Има съмнения, че това, защото базите и сървърите не са били добре поддържани.

Storage-ът се състои от дискове, които трябва периодично да се подменят. Най-вероятно това не е направено навреме и резултатът е пълен срив на регистъра.

В момента Търговският регистър е недостъпен. Усилията са съсредоточени към бързо възстановяване на данните.

"Капитал" коментира, че според източник от IT бранша повредата е изключително сериозна и има реална опасност да бъде загубена цялата информация от началото на годината насам. Освен че може да блокира търговския оборот, липсата на търговски регистър отваря врати за измами.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9006

2

Соня

22.08 2018 в 14:57

ЦЕЛИ ЧЕТИРИ твърди диска са се повредили в една и съща секунда ? И НЯМАЛО „БЕКАП“ НА ДАННИТЕ! То си беше ясно от самото начало, че всичко е умишлено!!! А защо? Ами, защото има една информация, свързана с дебели пачки, която трябва да се заличи, за да лапнете пачките!!!!!
А от словото на Краля Слънце пред НС научих нещо много важно за мен като професионалист, дето не го знаех, а именно, че освен „хакерски атаки“ имало и „ХАКЕРНИ АТАКИ“! Браво експерте браво! Сигурен съм, че вече можеш да различиш компютър от компот! И само да знаеш, че не малко хора си имат от IT технологии, така че не вземайте народа за толкова прост!

8000

1

narisuvan

13.08 2018 в 12:34

Май някой си опече питката, на другите ще им се пече задника...