Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Константин Пенчев: Делото КТБ не е като другите дела

OFFNews 29 декември 2014 в 10:15 3316 1

Константин Пенчев

Настояването за по-бърз процес по делото КТБ е разумно, а не намеса в работата на съда, обяви пред БНР омбудсманът Константин Пенчев.

"Винаги съм казвал, че когато се настоява съдът да гледа по-бързо делата в разумни срокове, това не е вмешателство в независимата съдебна система, а това е изискване за малко разум. Не може делото за отнемане лиценза на КТБ – тази банка, която разтресе цялата държава, да се отлага и да се насочва по правилата за всяко едно друго дело, защото били много претоварени", смята омбудсманът.

Той напомни, че в момента цяла България чака дали ще бъде потвърдено отнемането на лиценза или не, защото ако то бъде потвърдено, едва тогава ще започне производството по несъстоятелност.

"Ние в момента не знаем какво се прави с това имущество, дали не се разпродава. При несъстоятелност има жестоки правила. В момента тази банка е под особен надзор, висяща", уточни Пенчев.

"Крайно време е да започнем да се оттласкаме от дъното във всичките посоки – съдебна реформа на първо място, здравеопазване, образование. Това може да се постигне само с общи усилия и разбирателство.

По никакъв начин езикът на омразата не помага. Няма ли реформи, ще има само скандали, само омраза. Дали ще обвиняваме лекарите или ще обвиняваме ромите, или ще обвиняваме кой знае кого – това е еднакво непродуктивно и само поражда противопоставяне между хората", коментира още Константин Пенчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!