Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Делото за лиценза на КТБ продължава през февруари

OFFNews 15 декември 2014 в 13:39 2643 0

Върховен административен съд (ВАС)

Върховният административен съд отложи за 9 февруари делото за отнетия лиценз на Корпоративна търговска банка. Съдът даде едноседмичен срок на КТБ АД и на Българската народна банка да представят писмени становища по направените днес искания за събиране на нови доказателства.

Причина за отлагане на делото стана фактът, че едва днес бе конституирана като страна по делото КТБ АД, която в момента се представлява от назначените от БНБ квестори.

Участие в днешното заседание на практика не взе и БНБ, тъй като съдът прецени, че упълномощените да представляват централната банка лица, не са представили годни пълномощни. Те са били упълномощени лично от гуверньора Иван Искров, а не от Управителният съвет на БНБ, който е издал обжалвания днес акт, съобщава БГНЕС.

Делото за връщането на лиценза на КТБ бе образувано по жалба на дружествата “Бромак” и “Бългериън акуизишън къмпани”, които притежават основната част от капитала на банката. Към техните жалби бяха присъиденине жалби на вложители и служители на банката. Съдът не ги е допуснал, тъй като нямат правен интерес.

Заради делото за връщането на лиценза на КТБ беше спрян процесът за обявяването в несъстоятелност на банката. То ще продължи, след като се реши висящото дело пред ВАС.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews