Колко пари са нужни за исканията на хората с увреждания - министър и омбудсман обсъждат реформата

OFFNews 15 юни 2018 в 13:31 3231 0

Снимка МТСП

Министър Петков на среща с родители на деца с увреждания във Варна в четвъртък

Разговори за това колко ще струва удовлетворяването на исканията на хората в неравностойно положение запчонаха днес между протестиращите, социалния министър Бисер Петков и омбудсмана Мая Манолова.

Към момента няма данни какви са реално потребностите на различните групи такива хора, стана ясно след срещата. Затова разговорите ще продължат и в следващите три дни. Във вторник ще има заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.

Днес стана ясно, че омбудсманът и майките на деца с увреждания не се отказват от искането максималната лична помощ на месец да е една и половина минимална заплата, но тя да се получава само от най тежките случаи, които са около 10 000. Така таванът, отнесен към сегашната минимална заплата, ще е 765 лева на месец.

"77 000 са лицата с увреждания, които имат нужда от чужда помощ. Елементарната сметка би била на тези 77 хиляди да сметнем средно по някакви часове и да ги умножим по някакво число - не това е смисълът на предложението на майките на деца с увреждания", обясни Мая Манолова.

"Идеята е личната помощ да се предоставя съобразно конкретните потребности. И сега дават по 90 лева на всеки - независимо дали е в будна кома или просто има затруднения в придвижването, но работи и може да се издържа сам", добави общественият посредник.

Майките искат индивидуална оценка по методика, която да е приложение към закона.

"Искам този социален работник да дойде да види сина ми как изглежда и да реши", посочи една от тях, цитирана от БНР.

По-рано тази седмица премиерът Борисов първо прие, а после върна оставката на социалния си министър заради напрежението с хората с увреждания и техните протестни палаткови лагери. Решението си министър-председателят промени, след като самите протестиращи скочиха в защита на министъра. Борисов заяви, че наредил на Бисер Петков да реши въпроса, "за да му се махне тази тема от главата". Той заяви още, че не иска да вижда палаткови лагери да никнат като гъби из страната, но и че засега не предвижда повече средства от бюджета. Запитан дали кабинетът би отпуснало допълнително финанси, той попита дали да ги вземе от чуителите, от пенсионерите, от армиява или от МВР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews