Кметът на Пазарджик обиден заради 'национализирането' на двете лъвчета

OFFNews 29 декември 2017 в 15:59 6556 2

Снимка БГНЕС

Кметът на Пазарджик Тодор Попов сподели възмущението си от решението по казуса с двете лъвчета след протеста в София. Заради недоволството на природозащитници лъвчетата няма да бъдат изпратени в пазарджишкия зоопарк, както бе първоначално решено, а ще заминат за Холандия.

На заседанието на Общинския съвет кметът на Пазарджик се възмути от случилото се:

"Колеги, това, което се случва в държавата по отношение на такъв тип неща, е абсолютно недопустимо. И аз считам, че ние като местна общност трябва да потърсим своите права и ще си ги потърсим. Защото не може един министър или министър-председател, или който и да било, сезиран от 30-40 т. нар. природозащитници, да реагират по такъв начин. Моите уважения към тези природозащитници, но те колко точно лъвчета са гледали и колко точно опит имат в гледането на лъвове или на каквито и да било животни? Да се говори как, като дойдат в Пазарджик, те щели да бъдат в концлагер, при положение, че имаме една от най-добрите бази в България за гледането на такъв тип животни. Всички телевизии дойдоха, снимаха, но нито една не излъчи какви са ни условията тук.

Кметът е особено възмутен от решението на екоминистъра Нено Димо, стана ясно още от изказването му пред местния парламент, цитирано от информационния сайт PA-media:

"И министърът да дава изявления, че с негова заповед щял да спре и ако трябва - щял да национализира животни. Меко казано, това са странности някакви. Отношенията са между две самостоятелни общини - колегите от Разград, по наше настояване, защото ние считаме, че имаме капацитет и възможности това да го направим, гласуваха своето решение. Тези животни да растат в една супер среда, да ги вземем тук и да им се радват българските деца, а не да се дават в Холандия. Между другото, мога да ви кажа, че Холандия е най-неподходящата държава за отглеждане на топлолюбиви животни, тъй като там климатичните условия са крайно неблагоприятни за тях."

Попов добавя, че намеренията били лъвчетата да укрепнат в клиника, а след това, като поотраснат, да бъдат преместени в Пазарджик.

"Ако утре решим да си разменяме 2 кукумявки, пак ли ще ги национализират", пита с ирония градоначалникът. Той се зарича, че битката не е приключила.

Зоопаркът в Пазарджик действително е един от най-хубавите в страната. В него няма лъвове, но се отглеждат два тигъра. Мястото привлича много туристи от региона и цялата страна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

30.12 2017 в 10:57

Щом в Холандия е неподходящо, да ги пратим в Норвегия.

12135

1

jackotsenkite

29.12 2017 в 16:20

В случая един от най - корумпираните български кметове има право.