Километрични опашки от камиони на Дунав мост 2

Ангел Марковски 03 януари 2022 в 21:55 2873 0

Снимка Дунав мост Видин - Калафат АД

Двойно увеличение на трафика през граничния пункт с Румъния при Видин се забелязва за последното денонощие, съобщи бТВ Струпването е на изход от България, в резултат се стигна до километрични опашки както на тежкотоварни автомобили, така и на леки автомобили.

За да стигне до Швейцария, Лъчезар Андреев минава през Румъния на пункта при Видин. Стига до светофарите преди моста 19 часа по-късно. "Случва се постоянно. Има кантари, които се мотат от румънска страна, след това се проверяват документи", разказва той.

Всички гишета на пункта работят. Пет от тях са за товарни автомобили, едно за леки. Забавянето е заради засилените проверки на румънските власти, които наред с  всички митнически и здравни документи, проверяват и за нелегална миграция", казаха за bTV от пресцентъра на ГД „Гранична полиция“.

Заради засиления граничен контрол и претоварването на пункта затруднение има и в придвижването на лекотоварния трафик. За шофьора Делян Пеев ситуацията е обичайна: „Това е безобразие спрямо колегите“.

През последните две седмици от Румъния в България са влезли над 30 000 МПС-та, които сега излизат от страната ни, обясниха от дружеството собственик на съоръжението.

"Съоръжението е пригодено за много по-голям трафик, но пункта, който е в румънска територия не е пригоден за този трафик. Не е пригоден за извършване на граничен контрол, когато е проектиран", обясни Людмил Димитров, изп. директор на дружеството „Дунав мост Видин – Калафат“. Решението е да се търсят начини за разширение на пункта на румънска територия.
Друго решение на проблема е да се изградят буферни паркинги, на които камионите да изчакват, защото при настоящата ситуация във времето си на почивка, те са на платното и често се стига до цялостно блокиране на движението. Очакванията за следващите дни са трафикът на изход от страната да остане интензивен

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Гюнер Тахир: В дъното на разцеплението на ДПС стоят едни 100 млн. лв., не политика