Калфин: По-добре безплатна детска градина, отколкото надбавки за всички

Пенсионната система губи логика, коментира бившият социален министър

OFFNews 12 октомври 2020 в 09:06 3742 4

Вместо да се дават детски надбавки за всички без значение от дохода, по-добре детските градини да станат безплатни. 

Това заяви бившият социален министър Ивайло Калфин по бТВ, като коментира предложението на управляващите всички родители да получават надбавки от 40 лева за едно дете, 90 лева за две, 135 лева за три деца и 145 лева за 4 и повече деца. 

Пенсионната система е обект на манипулации без никаква логика, каза още Калфин. Това, което виждам, са манипулации на една система, която губи своя смисъл. Една пенсионна система трябва да има логика. И тази логика се основава на това кой колко дълго е работил и на каква сума се е осигурявал. С вдигането на минималната пенсия, с произволното слагане на тавана пенсиите, защото в момента той е обвързан с максималния осигурителен доход, цялата логика на пенсионната система изчезва, коментира предложението за увеличаването на минималната пенсия бившият социален министър.  

Тези 50 лева, които сега се дават на пенсионерите, на държавата струват 106 милиона на месец - това е 1 милиард и 300 милиона на година. С този ресурс спокойно могат да се осъвременят абсолютно всички пенсии, заяви още Ивайло Калфин.  


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20699

4

Новак

12.10 2020 в 22:08

Преди 1944 година не знам какво е било и дали е имало повече морал.
Но тук говорим за придържане към някакви даже елементарно човешко достойнство. Как би реагирал нормален човек ако някой обиди майка му като тъпа пу..ка?
Проблемът е , че институциите са обезличени - няма разделение на властите, няма самостоятелно, експертно мислене в администрацията. Медиите са подчинени и те вече не са коректив, а придатък на властта.
Гръмва Търговския регистър, излизат данните на всички данъкоплатци в Интернет - отговорния служител даже не си прекъсва отпуската защото има подкрепата на вожда.
Един министър уби детето си - всичко се замазва и даже се награждава с висок пост.
Загиват хора заради лоши пътища - отговорния министър сега е пръв пътник в джипката.
Тук не говорим за някакъв висш морал, а за човещина. Когато това се разруши, на практика се разрушава бъдещето. Пък вие си говорете за лошия мат’рял и за измислените преференции, от които единствения резултат е смехотворната грешка с 15/15

12256

3

Stamboloff

12.10 2020 в 15:06

Купуват се избиратели, но и Калфин не е прав. Колкото е субсидията за едно дете в една общинска детска градина, същата сума да е дължима и за другите дечица. Иначе наказвате младите семейства няколко пъти:
1.Лишавате ги от общинска субсидия, а те имат право на нея.
2.Принуждавате единият родител да не ходи на работа и го лишавате от доходи.
3.Ако пък реши да ползва частна детска градина или гледачка, се натоварва с такси които плаща без никаква финансова компенсация от държавата или общината.

Визирам коректни млади и работещи данъкоплатци. Нека им улесним живота, за да раждат повече деца и да останат.Стига сме се страхували, че циганите ще злоупотребят. Те и сега го правят.
Иначе се наказват читавите и те гласуват на Терминал 2
А пък ако детските градини станат безплатни, каква ли корупция ще се развихри при класирането на правоимащите. Мисля, че умен човек като Калфин ще се коригира.

2100

2

гоуемио

12.10 2020 в 14:20

Ти верно си новак, Новак!
Парламентът е пълен с негодници защото избиретелите са ги пратили там. Има преференциален вот и всеки, който е бил против тъпите пу*ки е могъл да не гласува за тях. Отделен е въпросът, че марялът наистина не струва.
Твърдението, че ББ е съсипал морала в политиката е безумно защото у нас морал в политиката от 1944 насам не е имало и скоро няма да има!!!

20699

1

Новак

12.10 2020 в 09:49

Борисов няма държавническо мислене в перспектива. Той прави неща в момента без преценка как това ще се отрази в бъдеще - просто няма с какво да направи тази преценка. Той не може да види нещо по-далечно от следващите избори, на които да се изтъпани и да каже “Аз ги бих”.
Той съсипа институциите в държавата - в момента Парламентът е място за приютяване на тъпи пуtки и тъпанари от сорта на Т. Биков - напълно ненужни и безполезни персонажи. Той съсипа морала в управлението. Съсипа всяка една сфера , в която се намесваше. Тук можем да включим даже футбола. Обгради се от некадърни, но амбициозни тъпанари - последния пример е тази змия Сачева - които го пазят с всякакви средства.
Лошото е, че това беше видимо и ясно още през 2006. Виждаше се как “Ефектът Борисов” съсипва обществото. Но хората някак си дебилно се връзваха на номерата му, мисирките пърхаха около него, подмазвачите възвеличаваха една проста мутра до небесата.
Е, сега дойде време да си платим и то с лихвите.