Как Е-тата превръщат водата в храна: Експеримент на ''Активни потребители'' (видео)

OFFNews 07 юни 2023 в 14:46 3299 1

Снимка Стопкадър

Салата с различни сгъстители

Възможно ли е водата да стане храна и какво я променя? Платформата "Активни потребители" и докторът по молекулярна биология Сергей Иванов обясняват как става това в експеримент. 

Във видео д-р Иванов посочва, че това е възможно с помощта на гуми - т.нар. Е-та. 

"Някои от гумите (Е-тата) са природни вещества, други са просто химия. Те са доста разпространени в индустрията, но хората не ги знаят, защото не ги използват в кухнята", казва той. 

Д-р Иванов дава пример със салата "Снежанка", в която има няколко сгъстители, правещи я кремообразна. "Има много гуми в сладоледите, например, в сосовете и в още много други продукти".

Той прави и експеримент с гума гуар и модифицирана целулоза - бели прахове без вкус и мирис. Иванов поставя различни количества от сгъстителите във вода, като след 10 минути смесване водата придобива различни форми - гелообразна или с консистенция на конфитюр.

Той препоръчва хората да сгъстяват с по-традиционни рецепти - изберете да се потрудите малко повече, вместо да използвате гумите. По-здравословно е, съветва д-р Сергей Иванов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12636

1

prascho

07.06 2023 в 15:09

За пореден път манипулативна информация. И гуаровата гума и ксантановата гума за достатъчно проучени и дори се препоръчват при различни здравословни проблеми. Примерно ксантановата гума играе важна роля при диети свързани с глутенова ентеропатия (цьолиакия). Има изследвания, които показват че може да се използва за стабилизиране на кръвната захар и намаляване на холестерола и нито едно, което да показва някакви преки опасности за здравето.

Да, показан е интересен експеримент, но изводите от него са единствено, че въпросните гуми могат успешно да бъдат използвани като заместители на традиоционни сгъстители. Във видеото не се дават никакви конкретни доказателства за някакви хипотетични вреди върху здравето.

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки