Как децата да ходят на „Училище без страх“

OFFNews 01 април 2016 в 16:43 2873 0

Фондация „Асоциация Анимус“ планира да въведе във Враца, Айтос и София иновативен училищен подход за справяне с агресията.

Днес на заключителна пресконференция под надслов „Училище без страх“ „Асоциация Анимус“ обяви успешното приключване на двугодишния пилотен проект за прилагане на детската образователна програма „Приятелите на Зипи“ (5 – 7 г.) в 14 паралелки от 10 столични училища и детски градини.

В следващите 5 години се планира въвеждане в 3 училища в България на иновативния училищен подход за справяне с агресията. Този подход обхваща и още две програми: „Приятелите на Ябълка“ (8 – 12 г.) и „Клас без страх” – програма за тийнейджъри.

През 2014 г. фондацията стартира напълно новата за България детска програма „Приятелите на Зипи“. Тя е насочена към деца на възраст 5 – 7 г. и е с доказана ефективност в превенцията на насилието и агресията в училище.

Програмата цели децата да придобият добри социални умения, за да общуват ефективно, да разрешават конфликти, да създават и да запазват здравословни взаимоотношения. Тази учебна дейност, която включва много интерактивни упражнения и ролеви игри, се различава в голяма степен от конвенционалната форма на обучение и затова децата я приемат с ентусиазъм.

Анкета, проведена сред българските учители, показва, че програмата е изиграла положително влияние върху способността на децата да общуват свободно и да вербализират чувствата си.

Всяко училище или група от образователни заведения може да заяви своето желание за прилагане на тези програми в своята институция на сайта на програмата. За тази цел във фондация „Асоциация Анимус“ се провежда обучение на учителите.

„Приятелите на Зипи” е международно призната училищна програма, изградена от поредица разкази за насекомото - пръчица Зипи и група деца, които попадат в различни житейски ситуации. Целта на програмата е да подпомогне децата да се справят по един здравословен и конструктивен начин с проблемни и кризисни ситуации чрез придобиване на умения за разрешаване на конкретни проблеми и разбиране и овладяване на емоциите – своите и на другите. В програмата от всеки урок децата се учат да прилагат различни стратегии за справяне с трудностите, повишават собствената си самооценка и подобряват устойчивостта си към травматични събития. Така те се приучават да помагат на себе си и на другите и да приемат и ценят различията на децата в класа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови