Йовчев пратил шефа на КАТ в резерва, катастрофите в София скочили

Юлиан Христов 21 март 2014 в 14:43 2371 7

Леките катастрофи в София от началото на годината са скочили, а броят на ранените е с 18 повече. Това отчете на пресконференция бившият шеф на столичния КАТ Богдан Милчев, който повече от месец е безработен.

С решение на вътрешния министър Цветлин Йовчев той е изпратен в резерва на МВР на 20 декември, а през февруари сам е подал искане за напускане.

Според Милчев политиката в МВР от години е такава, че професионалистите в системата не се използват пълноценно и често остават встрани. Той отчете високи резултати, докато оглавявал столичната Пътна полиция и дори отправи „приятелска“ забележка към доскорошния си заместник и понастоящем изпълняващ длъжността началник на отдел „Пътна полиция“ Иво Писанов. Милчев каза, че от два месеца не вижда зелени вълни на кръстовищата и липса на проверки по т.нар. „широкообхватен метод“.

Милчев обясни още, че няколко седмици преди да бъде пратен в резерва, КАТ издали фиш за 100 лв. на вътрешния министър за превишена скорост. По думите му, след като камери в София щракнали колата на Йовчев, служителка от видеонаблюдението му докладвала като попитала какво да прави.

Милчев казал, че трябва да се спазва законът и трябва да бъде издаден фиш. След като фишът е изпратен на министъра, известно време той се върнал отново в КАТ по незнайни причини. В крайна сметка задължението на министъра било платено от служител на Пътна полиция. Милчев обясни, че това може да е станало с пари на министъра, но не е ясно защо фишът е бил в „оборот“ из коридорите на МВР.

Малко преди да бъде пратен в резерва срещу Милчев били направени 28 проверки по анонимни сигнали. Някои от тях касаели негови срещи с политици като Петър Курумбашев, Вежди Рашидов и Жельо Желев.

Милчев обясни, че иска оставката на вътрешния министър, защото не прави нищо срещу корупцията в системата. „В изказванията му колко пъти сте чули думата „корупция“?, попита Милчев. На въпрос защо по-рано не е повдигал този въпрос, докато е бил още в КАТ, той обясни, че не му е давана възможност и даде за пример две провалени интервюта, в които пръст имало МВР.

Ексшефът на КАТ-София обясни, че по негово време е имало 16 дисциплинарни уволнения на полицаи, уличени в корупция.

Понастоящем Милчев е инициатор на Гражданска академия, която ще работи в сферата на сигурността по пътищата. Част от нея са вече няколко утвърдени неправителствени организации.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови